Prostreno.cz

Veganství přináší mnoho výhod pro zdraví

Zvažujete, že se stanete veganem? Podle vědců si tak snížíte riziko rakoviny, posílíte imunitu a zeštíhlíte tělesné křivky.

Veganství je životní styl odmítající jakékoli využívání živočišných produktů, a to nejen z hlediska výživy. Člověk, který se vydává touto cestou, nepoužívá ani kosmetiku testovanou na zvířatech, přičemž se vyhýbá také oblečení z kůže, vlny nebo hedvábí. Hlavním důvodem je kritika hospodářských velkochovů a ohleduplnost k životnímu prostředí.

Nastává doba veganská?

Podle závěrů studie, o nichž informuje zahraniční kulinářský internetový magazín Chef's Pencil, dosáhla celosvětová popularita veganství historického maxima. Jaké účinky to může mít na zdraví, když se z jídelníčku vyloučí maso, mléko, mléčné výrobky, med, vejce i mořské plody? Odborníci jsou v tomhle zajedno a pozitivy rozhodně nešetří. Zvláště si pochvalují tyto výhody!

Silná imunita a štíhlé křivky

Výživoví poradci i lékaři zastávají názor, že vyvážená veganská strava bohatá na plnohodnotné potraviny, a to včetně ovoce, zeleniny, luštěnin, obilovin, ořechů, semínek a bylin poskytuje tělu všechny živiny, které potřebuje. Lidé, kteří se stravují tímto způsobem, prý netrpí nedostatkem vlákniny, hořčíku, antioxidantů, kyseliny listové ani vitaminů A, C a E. To se příznivě promítá na jejich obranyschopnosti, tělesné váze, trávení i psychické kondici.

Nižší riziko rakoviny

Poznatky amerického výzkumu zveřejněné v magazínu The Journal of Nutrition naznačují, že veganství i vegetariánství snižuje riziko onkologických onemocnění o celých 50 procent. Tajemstvím je právě vyšší koncentrace přijímaných antioxidačních karotenoidů a rostlinných fotochemikálií. Pozitivní zdravotní výsledky souvisejí podle jeho autorů také s vyšším podílem omega-3 mastných kyselin.

Ve hře je i lepší nálada

Když se experti zaměřili na psychické rozpoložení veganů a neveganů, zjistili, že jedinci, kteří se vzdávají živočišných produktů, bývají oproti konzumentům masa a ryb mnohem šťastnější. Jak je to možné? Vysvětlení údajně spočívá v tom, že vegani mívají dobrý pocit z toho, že neubližují zvířatům, což přispívá k jejich celkové spokojenosti.

Zdroje: rush.edu, chefspencil.com, peta.org.uk, oup.com





Celkem 2 komentářů

Už rok jsem sním definitivně skončila
17.05.2023

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat