Prostreno.cz

Dietní archetypy určují proces hubnutí

Rohlík je pro vás sprosté slovo, přes den hladovíte, ale večer vás dohánějí chutě. Každý hubne tak nějak po svém, ale vždy se hodí do jednoho ze čtyř základních archetypů, které definují vzorce stravovacího chování. Jste ochránkyní, nebo éterickou bytostí?

Ve snaze zhubnout pijete hektolitry kávy a vyhýbáte se sacharidům. I tento model „dietní ženy“ kognitivně behaviorální terapeutka Dana James zná. Podle této newyorské lékařky existují čtyři stravovací archetypy, ve kterých se poznáte i vy. (Termín archetyp pochází z řec. arche-typos, což znamená pravzor, tradicí posvěcenou a typickou postavu, představu či příběh.)

Nezávislá žena

Tento archetyp ženy je velmi ambiciózní. Nezávislá žena od sebe i od okolí očekává jen to nejlepší. Kvůli svému nabitému plánu často vynechává jídlo. Večer pak zjišťuje, že má vlčí hlad. Její dominantní hormon je kortizol, který přispívá k břišnímu tuku, únavě a úzkosti. Pro tento archetyp Dana James doporučuje dietu ve středomořském stylu – s omezeným množstvím škrobových sacharidů (jako je hnědá rýže a cizrna), zároveň apeluje na vynechání lepku nebo mléčných výrobků, naopak vyzdvihuje funkci čerstvých bylinek, které pomáhají obnovit činnost nadledvin a štítné žlázy.

Ochránkyně

Tato žena je věrná, přemýšlivá a vždy se stará o ostatní. Často sahá po rychlých a pohodlných jídlech, jejichž příprava nebo obstarání nezabírá příliš mnoho času. Ze všeho toho pomáhání je totiž fyzicky i emocionálně unavená. U ní se tuk ukládá po celém těle, ve zvýšené míře však zejména v oblasti stehen a paží. Dominantním hormonem je inzulin a estrogen. Pro ochránkyně se hodí dieta ve stylu paleo (omezující červené maso a ořechy). Hodně však dělá i psychika. U tohoto archetypu by si ženy měly uvědomit, že nemohou spasit celý svět. Je třeba vyjadřovat i své vlastní potřeby.

Femme fatale

Tato žena je smyslná, svůdná, hravá a vášnivá. Vyjadřuje sex-appeal, fyzický vzhled je pro ni velmi důležitý, proto neustále drží dietu. Její typ těla může vypadat jako kterýkoli jiný archetyp, v závislosti na stravovacích návycích. Femme fatale by se měla naučit, že škrobových sacharidů se není třeba bát, stačí se naučit s nimi zacházet.

Éterická bytost

Ženská, rozmarná a okouzlující. Éterická žena je kreativní a klade důraz na intuici. Může být velmi citlivá na jídlo, obvykle trpí nějakou formou potravinové alergie. Ženy tohoto archetypu jsou často štíhlé a Dana James pro ně navrhuje makrobiotický potravinový plán, který obnovuje nízké hladiny estrogenu a zároveň posiluje střevní mikrobiom.

Zdroje: purewow.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat