Prostreno.cz

Fenykl zmírní menstruační nepohodlí

S příchodem „vašich dnů“ jste zralá na pracovní dovolenou, protože se cítíte pod psa? Řešením nemusejí být jenom farmaceutické medikamenty s pochybnou pověstí! Jaké divy svede obyčejná voda nebo fenykl?

Břišní křeče, zvracení, nadýmání, zvýšená potřeba spánku, prudké výkyvy nálad, přecitlivělost i pnutí ňader. To všechno doprovází menstruační cyklus a několik dní v měsíci znesnadňuje život žen. I vy vždycky doslova trpíte? Bohužel patříte do méně šťastné poloviny. Lékaři krvácení úzce spjaté s těmito obtěžujícími příznaky označují jako dysmenoreu, přičemž jí podle nich trpí 50 procent příslušnic něžného pohlaví v reprodukčním věku. Ano, ostatní „vyvolené“ si na žádné větší obtíže  nestěžují, takže jim můžete závidět. Chcete si také trochu ulevit, aby to nebylo až takové peklo? Zkuste tyto osvědčené rady.

Pitný režim je třeba brát zodpovědně

Šest až osm sklenic vody denně. To je množství, které by měl člověk pít bez ohledu na věk či roční období. V průběhu cyklu se ale dávku tekutin vyplatí ještě o něco málo navýšit. Lékaři v tom vidí způsob, jak předejít zadržování tekutin, otokům, zmíněnému nadýmání i problémům se zažíváním. Pokud si na obyčejnou vodu nijak zvlášť nepotrpíte, ochuťte ji citronem, medem, mátou nebo okurkou. Každá sklenka pak bude ještě zdravější!

Dejte si pozor na jídlo

Hodně žen během svého období pociťuje nezvladatelné touhy po sladkostech nebo tučných a slaných jídlech. Jenže tím si všechno dělají o dost náročnější, neboť z těchto pokrmů nic dobrého nekouká. Jde-li však třeba o ryby plné omega-3 mastných kyselin, rajčata, papriky, sušené borůvky, listovou zeleninu, luštěniny a mandle, to je docela jiná písnička. Odborníci zastávají názor, že právě tohle bolesti naopak zmírňuje a působí proti zánětům.

Dejte šanci fenyklu

Ve vaší domácí výbavě by rozhodně neměl chybět fenykl, a to klidně i ve formě sirupu nebo extraktu. Jistá americká studie prokázala, že dámy, které tuto bylinu užívají tři dny před počátkem menstruace, při ní následně registrují menší nepohodlí. Je to proto, že fenykl má vliv na děložní kontrakce a snižuje hladinu hormonů, které jsou odpovědné za nevolnosti, migrény i svalové křeče. Tak na něj nezapomínejte!

Zdroje: onhealth.com, ndtv.com





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat