Prostreno.cz

Správnými potravinami porazíte nachlazení i chřipku

Cítíte na sobě začínající nachlazení? Pak byste měli rychle sáhnout po následujících potravinách. Mají velký obsah vitaminu C a dokážou účinně bojovat proti virům.

Při nachlazení většinou pomůže jen hodně spánku a léky z lékárny. Pokud ale začnete cítit mírné škrábání v krku, bolesti končetin nebo návaly horka, musíte jednat rychle a infekci se snažit zastavit. Vitaminy vám v tom mohou velkou měrou pomoci, protože posilují imunitní systém a bojují proti nachlazení. Následující potraviny mají velké množství vitaminu C, a proto by měly být v kuchyni vždy po ruce (i když nejste zrovna nachlazení).

Citrusy

Pomeranč, citron nebo limetka patří mezi vitaminové bomby. Pomeranč obsahuje 60 miligramů vitaminu C, šťáva z citronu asi 63 gramů. Pomeranč je nejlepší pít jako čerstvě vymačkanou šťávu a citron s horkou vodou a trochou medu jako čaj.

Rajčata

Mezi velké zdroje vitaminu C patří také rajčata. Ať už jako džus, v omáčce na těstoviny nebo jen tak: Rajčata byste měli mít doma vždy a pravidelně je jíst, abyste posílili svůj imunitní systém.

Košťálová zelenina

Ať už zvolíte jakoukoli kapustu nebo brokolici – takzvaná košťálová zelenina je na vitamin také velmi bohatá. Zeleninu můžete jíst jednoduše jako přílohu nebo si z ní připravit lahodné pokrmy jako třeba steak z květáku.

Ananas

Ananas obsahuje téměř 80 miligramů vitaminu C. Nejlepší je jíst ho čerstvý – v müsli nebo smoothie. Ananas je také vhodný k zamražení.

Lesní ovoce

Půl džbánku jahod obsahuje 44 miligramů vitaminu C, jsou tak skvělým zdrojem. Ale i maliny a borůvky dodají tělu důležité živiny. Hrst každý den posílí vaši imunitu v boji s viry.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat