Prostreno.cz

Chybějící energii na podzim dodají ořechy

Máte rádi kešu, pistácie, mandle nebo vlašské ořechy? A proč si je nedáváte častěji? Na únavu zabírají lépe než káva!

Se zvýšenou únavou se teď potýká kdekdo. A důvody jsou zřejmé. Protože se nám nedostává tolik slunečních paprsků a venku bývá chladno, organismus přirozeně vyžaduje větší množství energie, aby se s těmito podmínkami vyrovnal. Ačkoli si to možná neuvědomujeme, aktuální roční období také ovlivňuje skladbu našeho jídelníčku. Máme proto silnější tendence sahat po tučnějších a sytějších jídlech, která však naše tělo ještě více zatíží. Když se k tomu připočítá ještě předvánoční shon a pracovní vypětí, nelze se divit, že pocit vyčerpanosti je naším „denním chlebem“. Snažíte se ho řešit osvědčeným „vyprošťovákem“, tedy kávou? To může mít spíše opačný efekt.

Temná stránka kofeinu

Tak jistě, všichni víme, že černé zlato působí jako stimulant a dobíjí baterky. Otázkou však je, na jak dlouho. Jeden důkaz za všechny poskytuje americká studie, jejíž poznatky zveřejnil recenzovaný lékařský magazín The Journal of Clinical Neuroscience. Z těch jednoznačně vyplývá, že ačkoli káva bdělost skutečně podporuje, lidé, kteří ji konzumují ve větším množství, jsou paradoxně mnohem unavenější. Prý to má co dělat s tím, že obsažený kofein blokuje adenosinové receptory v mozku, a jakmile jeho účinky vyprchají, způsobuje o to znatelnější ospalost. Takže pomoc, která se ve finále akorát tak vymstí? I takhle je to možné chápat. Naštěstí jsou tu i jiné způsoby, jak se vzpružit. Už jste si dali nějaké ořechy? Ne? Pak se nedivte, že jste zralí na šlofíka!

Křupavá vzpruha je dobrá vzpruha

Když potřebujete elán, smlsněte si na mandlích, pistáciích nebo kešu. I vlašské ořechy se samozřejmě počítají! Závěry mnoha a mnoha odborných výzkumů se shodují v tom, že tyto plody obsahují spoustu hořčíku, který stimuluje výkonnost i tvorbu energie. Načerpáte z nich také draslík, což je nepřítel slabosti. Rovněž vám poskytnou železo, jež je prevencí vyčerpání a vitaminy skupiny B zachovávající vitalitu. Kolik ořechů jíst? Bohatě stačí menší hrst – i proto, že mají vyšší kalorický podíl.

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com





Tip na večeři

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat