Prostreno.cz

Bylinky vhodné při chřipce a nachlazení

Někdo má „jen“ lehkou virózu, jiný se potýká s chřipkou. Co naplat, bacily si teď žádné servítky neberou! A právě proto je třeba mít po ruce zásobu bazalky, černého bezu, křenu nebo majoránky.

Většina lidí má podzim úzce spjatý s krásně zbarvenými stromy, spadaným listím a proměnlivým počasím. A bohužel i častými virovými onemocněními, která číhají na každém kroku a rozhodně nejednají v rukavičkách. Víte, které byliny při chřipce a nachlazení dokážou ulevit? Na tyhle je spolehnutí!

Bazalka jako spása

Bazalku není radno podceňovat. V čerstvé i sušené podobě příznivě působí na dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Ovšem snižuje i horečku a celkově zmírňuje příznaky typických „podzimních chorob“. Čaj z ní připravený také uklidňuje pocuchané nervy a podporuje trávení.

Černý bez 

Ne nadarmo má černý bez pověst všestranné lékárničky. Pochlubit se může silnými antibakteriálními a protizánětlivými schopnosti, přičemž detoxikuje tělo od škodlivých látek. Poznatky četných studií se shodují v tom, že jeho užívání zkracuje dobu rekonvalescence o celou polovinu. A pozor, není to jen o horkém nápoji, ozdravný potenciál má i bezový sirup!

Křen má zázračné vlastnosti

Křenu se někdy říká český ženšen a považuje se za bylinu mládí. Celkově posiluje organismus, a to nejen díky tomu, že poskytuje spoustu vitaminu C. Funguje také jako mocné antibiotikum a antiseptikum, tlumí záněty horních cest dýchacích a ulevuje od bolesti. Doporučován je při rýmě, dávivém kašli i teplotě. Na tenhle medikament spoléhaly už naše babičky – a moc dobře věděly, proč.

Naordinujte si majoránku

Majoránku má doma skoro každý, málokdo ale tuší, jaké má účinky. Lékaři i příznivci alternativní medicíny poukazují na skutečnost, že její inhalace dokáže odblokovat neprůchodné dutiny a zastavit zánět hrtanu. Kdybyste náhodou měli po ruce majoránkový esenciální olej, neváhejte si ho přidat do koupele, neboť i tak můžete s chřipkou a nachlazením rázně zatočit.

Zdroje: prevention.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat