Prostreno.cz

Není bílý jogurt jako bílý jogurt

Co se týče zdraví a jeho prospěchu, považuje se bílý jogurt za nejvhodnější variantu, která je navíc docela chutná a dá se kombinovat s dalšími potravinami. Existují ale věci, které o něm určitě nevíte.

Mléčné výrobky jako nízkotučný tvaroh nebo bílý jogurt jsou pro mnoho z nás nedílnou součástí vyvážené stravy. Ale jak přesně se bílý jogurt vyrábí?

Zvlášť důležité jsou při jeho výrobě takzvané bakterie mléčného kvašení. Přidávají se do mléka a přeměňují laktózu, neboli mléčný cukr, na laktát, tedy kyselinu mléčnou.

Protein se později odloučí a vyrábí se jogurt, který už známe. Přírodní jogurt se od ovocného liší tím, že neobsahuje cukr a ovocné příchutě.

Jak se liší názvy a varianty

Konzistence a tím i chuť jogurtu závisí na přidaných bakteriích a zrání výrobků. Pokud se přírodní jogurt míchá několik hodin ve velkých nádobách, vznikne chuť, kterou mnozí z nás považují za nejlepší – krémově lahodná.

Pro zlepšení chuti a konzistence se při výrobě často používá prášek z nízkotučného mléka a extrahuje se voda. Zda se se v takovém případě ještě jedná o organický přírodní jogurt, zjistíte jen podle obalu.

Přírodní jogurt však obsahuje o něco více omega-3 mastných kyselin a kyseliny linolové než běžné mléko. Vzhledem k tomu, že organický bílý jogurt pochází z kravského mléka, obsahuje také o něco méně jódu.

Zdravý, nebo ne?

Jogurt s přidaným cukrem, příchutěmi a slazeným ovocem rozhodně nepatří do zdravé stravy. Mluvíme tedy o bílém přírodním jogurtu. Ovšem i v některých bílých jogurtech najdete sladidla. Ty ničí probiotika a tím zbavují jogurt pozitivního vlivu na trávení. Proto se vyhněte i umělému cukru, pokud chcete jíst opravdu zdravý jogurt.

Pokud jde o hubnutí, doporučuje se kombinovat bílý neslazený jogurt s nízkotučným tvarohem, nebo se raději spolehnout jenom na tvaroh. Ten vás totiž zasytí mnohem více díky většímu obsahu bílkovin.

Nejzdravější je ten domácí

Jogurt si můžete vyrobit snadno i doma. Čím tučnější mléko k jeho výrobě použijete, tím bude jogurt krémovější. Navíc přesně znáte jeho složení.

Postup na výrobu jogurtu

Zahřejte litr mléka a pak ho po dobu 5 minut udržujte při teplotě 90 stupňů. Potom nechte mléko vychladnout na asi 45 stupňů. Vezměte si svůj oblíbený jogurt, přidejte do mléka lžíci až dvě a zamíchejte. Směs udržujte v teple po dobu asi 5 hodin – v ohřívači nebo troubě. A oblíbený jogurt máte hotový!

Zdroj: brigitte, healthline.com, eatthis.com





Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat