Prostreno.cz

Vzácné druhy koření bez větší finanční zátěže

Že je pro vás nejluxusnější koření světa zapovězeno? Ale kuš! Dokážeme vám, že si třeba takový šafrán koupíte bez likvidačních investic. A jak je to s vanilkou nebo opěvovaným kardamomem?

Opatřit si nějaké koření je snazší než kdy jindy. Zatímco v dávné minulosti se kvůli němu muselo cestovat i na druhý konec světa, dnes nám stačí návštěva blízkého supermarketu nebo specializovaného obchodu. Koupit si ho však můžeme i na internetu, kde jsou nejrůznější druhy ochucovadel na dosah jednoho kliknutí. Co kdybyste udělali radost sobě i svým chuťovým buňkám a pořídili si skutečnou vzácnost? Že by něco takového zruinovalo váš rozpočet? Ale kdepak. Které nejdražší ingredience světa si dovolit opravdu můžete?

Šafrán pro opravdové znalce

Šafrán představuje skutečný gastronomický luxus. Jedná se o sušené červené čnělky, jež se nacházejí uprostřed květů krokusu setého. Tyto nesprávně nazývané blizny se vytrhávají ručně, přičemž k získání jednoho kilogramu je potřeba sklidit přibližně 150 tisíc krokusových květů. Složitý a zdlouhavý „výrobní“ proces je pak logickým důvodem vysoké ceny. Jenže! Vám při vaření bohatě postačí pouhá špetka, která uvízne na špičce nože. A gram šafránu, jenž vám opravdu nějakou chvíli vydrží, stojí okolo dvou stovek. Dlužno dodat, že tato jedinečná přísada pozvedne rýži, polévky, ryby a těstoviny na zcela jinou úroveň. Co se týká jejích zdravotních účinků, je prokázáno, že podporuje správnou funkci pohlavních orgánů, snižuje únavu a přispívá k celkové stabilitě duševního zdraví.

Vanilka navodí správnou atmosféru

Z botanického hlediska vanilka náleží k orchidejím, tedy nejstarším květinám vůbec. Problémem je to, že kvete jen jednou ročně, a to pouhých pár hodin. Pokud nedojde k jejímu opylení, květ odpadne. Aby se to nestalo, zasahují zde pěstitelé, kteří v tomhle přírodě trochu pomáhají. Hned po výše uvedeném šafránu je vanilka druhým nejdražším kořením, ovšem samozřejmě se to počítá na kilogramy. Jeden lusk vás vyjde zhruba na stovku a pozor – v některých případech ho lze využít i opakovaně. Zkusíte ho přidat do sladkého pečiva, dezertů, zmrzliny nebo vánočního cukroví? Toto ochucovadlo navíc zlepšuje trávení, zprůchodňuje cévy, normalizuje tlak a zabraňuje šíření volných radikálů.

Kardamom potěší smysly

V hitparádě největších aromatických vzácností zaujímá kardamom čestné třetí místo. Byl velmi vyhledávaný už v zemích Orientu, kde si ho lidé přidávali nejen do jídel, ale i čaje a kávy. Koření, jemuž se říká egyptský pepř, vaši peněženku také nezruinuje, neboť se v menším balení dá sehnat i za pár desítek korun. Hodí se pak k masu a rýži, výborný je také jako součást omáček. Za projevenou důvěru se vám odvděčí tím, že předejde pálení žáhy. Jeho konzumace tlumí i žaludeční křeče, povzbuzuje krevní oběh, urychluje metabolismus a vyvažuje hladinu hormonů.

Zdroje: seasonedpioneers.com, wikipedia.org





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat