Prostreno.cz

Domácí první pomoc při citlivých zubech

Ledový nápoj, zmrzlina, ale i horká káva. Citlivost na studené, teplé, nebo při čištění zubů, způsobuje odhalení zubní skloviny. Pro zmírnění bolesti vyzkoušejte tyhle domácí vychytávky. Kokosový olej a hřebíček vás v tom nenechají!

Tak jistě, že na citlivé zuby existují speciální zubní pasty, které na povrchu zubu i odhaleném krčku vytvoří vrstvu, jež zub chrání před vnějším prostředím dutiny ústní. Jenže co když ji nemáte? A navíc k lékaři, který by mohl aplikovat fluorid na citlivé oblasti zubů, je to daleko. Dejte se do boje s pomocí domácích zásob!

Oplach slanou vodou

Sůl je účinným antiseptikem, které může pomoci snížit zánět. Přidejte ½ až ¾ lžičky soli a tu rozpusťte ve sklenici vlažné vody. Dvakrát denně takto připravený roztok proplachujte v ústech po dobu až 30 sekund a následně jej vyplivněte.

Účinný peroxid vodíku

I peroxid vodíku je mírné antiseptikum a zároveň dezinfekční prostředek. Běžně se používá ke sterilizaci řezných ran a popálenin, zabraňuje infekci. Peroxid můžete použít i jako ústní vodu k hojení dásní a prevenci zánětů. Přidejte dvě víčka 3 % peroxidu vodíku do stejných dílů teplé vody. Roztok používejte stejně jako v předchozím případě – proplachujte v ústech a vyplivněte. Následně ještě ústa vypláchněte čistou vodou.

Silný med a teplá voda

Med má antibakteriální účinky, urychluje hojení, působí proti bolesti, zánětům i otokům. Při citlivých zubech jej promíchejte s trochou teplé vody a opět proplachujte, jak je uvedeno výše.

Báječná kurkuma

Kurkumin, tedy hlavní účinná látka kurkumy, je přírodní antioxidant, který vykazuje protizánětlivé působení. Namletou kurkumu spárujte s oříškem kokosového oleje, jež má antibakteriální účinky, vytvořte pastu a tou masírujte bolavá místa. Při frekvenci dvakrát denně se vám zanedlouho uleví.

Všehoschopný zelený čaj

Zelený čaj je dalším produktem známým pro své zdraví prospěšné účinky. Díky antioxidačnímu účinku a protizánětlivým vlastnostem je běžnou součástí léčebných a očistných kúr. U citlivých zubů používejte dvakrát denně neslazený zelený čaj jako ústní vodu.

Voňavý hřebíček

Hřebíček má dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky. Je známé, že silice otupuje citlivost zubního nervu. Buď si kousek hřebíčku přiložte přímo na dané místo, nebo 1 lžičku hřebíčkové tinktury promíchejte s 2 dl vody a opět používejte jako ústní vodu.

Zdroje: mayoclinic.org, healthline.com, everydayhealth.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat