Prostreno.cz

Absence snídaně tělu škodí

Nějak víc vám teď padají vlasy a ke všemu trochu tloustnete? Aby toho nebylo málo, také vás pořád válcuje migréna? Asi to bude tím, že po ránu nemáte čas na jídlo.

O tom, že se snídaně považuje za vůbec nejdůležitější pokrm dne, slyšel asi každý. Málokdo ale tuší, proč. Možná i kvůli tomu hodně lidí ráno do práce či školy odchází s prázdným žaludkem, což je podle lékařů učiněný hazard se zdravím. Co všechno člověk vlastně riskuje, když se po probuzení nenají?

Následky v podobě nadváhy

Začínáte nějak podezřele přibírat na váze a nemáte pro to žádný vysvětlitelný důvod? To vědci možná ano a je jím absence snídaně. Americká studie, která byla představena v San Diegu na výročním setkání expertů z oblasti experimentální biologie, prokázala, že jedinci, kterým v břiše kručí celé dopoledne, zpravidla mívají větší obvod pasu. Jak je to možné? Má to prý co dělat s výkyvy inzulinu i zvýšeným množstvím zánětlivých markerů cirkulujících v systému. Jak známo, chronický zánět vede k mnoha komplikacím, a to včetně nadváhy, obezity a bohužel i rakoviny.

Srdeční trable

Specialisté působící v Americké kardiologické asociaci (AHA) na základě svého výzkumu došli k přesvědčení, že vyvážené ranní jídlo pomáhá regulovat cholesterol, čímž podstatně přispívá k prevenci srdečních chorob. Za vhodné potraviny pak považují celozrnné výrobky, mléčné produkty, ovoce a zeleninu. Vidíte, o co se připravujete…

Migréna vám nedá pokoj

Když se po nočním odpočinku tělo probudí, začne registrovat nízké hladiny cukru. Aby je nějak vykompenzovalo, uvolní určité hormony. Tedy, udělá to v případě, že mu nepošlete nějakou svačinku. Tento proces se nazývá hypoglykemie a kromě toho, že lehce zvyšuje krevní tlak, může souviset i s migrénami. Vážně tohle chcete riskovat? V sázce je navíc i váš účes!

Pomoc, řídne mi kštice!

Teď to asi bude znít hodně divně, nicméně vědci přísahají, že našli souvislost mezi vynecháváním snídaně a nadměrným vypadáváním vlasů. Údajně to souvisí s faktem, že ranní jídlo dodá tělu potřebné živiny, které jsou pak během dne zanedbávány. A protože se mezi ně počítají i bílkoviny, jež jsou pro hřívu životně důležité, na koruně krásy se dopolední hladovění dost nehezky podepíše.

Zdroje: tatahealth.com, go.com, ellecanada.com





Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat