Prostreno.cz

Nápoje pro zahřátí i pevné zdraví

Potřebujete si do žil vlít teplo i optimismus? Nechte kávu kávou a potěšte své tělo kakaem, horkým jablečným moštem nebo zlatým mlékem. Co všechno to s vámi může udělat?

Ať se nám to líbí, nebo ne, mrazivé počasí tu s námi ještě nějakou chvíli zůstane. Také máte po příchodu domů chuť na šálek něčeho dobrého, co vás zahřeje? Nemusí to být jenom klasika v podobě kávy či čaje. Jsou přece i jiné tekuté možnosti, jež vám zajistí teplo, a navíc i zajímavé zdravotní přednosti. Nedali byste si třeba tohle?

Kakao jako nositel optimismu

Když se řekne kakao, automaticky se ve vzpomínkách vracíte do dětství? To přece ještě neznamená, že si na něm nemůžete pochutnat i v dospělém věku. Kakaovník má svůj původ v povodí Amazonky a Orinoka. Pěstovat ho začali Mayové, a to již před třemi tisíci lety. Dnes tento nápoj vědci nazývají přírodním antidepresivem, které v lidech vyvolává šťastnou euforii. Podle nich také zvyšuje energetické hladiny, přičemž působí jako afrodiziakum, snižuje riziko srdečních chorob a chrání buňky před předčasnou oxidací, což se příznivě promítá na kvalitě pokožky.

Jablečný mošt proti bacilům

Znáte úsloví, které sděluje, že kdo jí jedno jablko denně, ten nepotřebuje doktora? Vypadá to, že se vztahuje i na mošt. Když si ho mírně ohřejete a přidáte do něj hřebíček, skořici a pomerančovou kůru, vznikne občerstvení s léčivými schopnostmi. Poznatky zahraniční studie publikované v magazínu EXCLI Journal informují o tom, že jablečný mošt obnovuje střevní mikroflóru. Také zmiňují, že bojuje proti zánětům i virům, zatímco omezuje pravděpodobnost rakoviny.

Zlaté mléko, vzpruha s tradicí

Zlaté neboli kurkumové mléko je indický nápoj, který si získává popularitu i v západních kulturách. Co je na něm tak zvláštního, tedy kromě barvy, která nápadně připomíná slunce? Podle odborníků i příznivců alternativní medicíny ulevuje při potížích s dýchacími cestami a zastavuje bolest v krku. Zároveň normalizuje tlak, reguluje cholesterol a zkvalitňuje spánek. Jak si ho připravit? Výrobní proces se neobejde bez dvou šálků mléka. Zda bude kravské, sójové, kokosové či mandlové, to záleží na vás. Do něj se následně vmíchá špetka černého pepře, trochu skořice, jedna lžíce mleté kurkumy a kousek zázvoru. Směs těchto ingrediencí je třeba přivést k varu a povařit ještě dalších deset minut. Pak už zbývá jen mléko přecedit a v případě potřeby dochutit medem.

Zdroje: simplemost.com, bhf.org.uk, anthonysgoods.com, excli.de





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat