Prostreno.cz

Černý bez výrazně zkracuje dobu léčby při nachlazení

Nachlazení je virová infekce, kterou zdraví dospělí dostanou dvě až tři krát ročně. Doba léčby může být zkrácena pomocí černého bezu, který je bohatý na bílkoviny, aminokyseliny, mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny

Rýma, bolest v krku, kašel. Nachlazení je virová infekce nosu a krku (zasahuje horní dýchací cesty). Běžné nachlazení může způsobit mnoho typů virů, přičemž platí, že zdraví dospělí mohou očekávat dvě až tři nachlazení ročně. Většina lidí se z něj zotaví za týden až 10 dní, ovšem jistá bylinka může dobu léčby zkrátit. Tou je černý bez.

Léčivý od květů po kůru

Černý bez (Sambucus nigra) je rostlina známá svými léčebnými vlastnostmi, a to zejména při léčení nachlazení, chřipky a dalších virálních infekcí dýchacích cest. Díky svým regulačním a protizánětlivým účinkům na imunitní systém může výrazně zkrátit dobu léčby při nachlazení a podpořit rychlejší zotavení (1).

Černý bez obsahuje velké množství vitaminů, jako je vitamin C, A, B6, železa a vápníku, což činí z těchto plodů účinný nástroj pro podporu celkového zdraví a prevenci nemocí. Antioxidanty a bioflavonoidy přítomné v černém bezu pomáhají zvýšit aktivitu bílých krvinek, které jsou klíčové pro boj proti infekcím a chorobám (1).

Podání. Čím dříve, tím lépe

Jedním z nejlépe prozkoumaných přínosů doplňku z černého bezu je jeho silný účinek na posílení imunity a efektivního zmírnění projevů nejen již zmiňovaného nachlazení, ale i chřipky. Potvrdila to studie (2) roku 2016, kterou publikoval časopis Nutrients. Podle odborníků se doba trvání léčby díky němu zkracuje o celé dva dny.

Ovšem pozor, jiná studie (3), tentokrát publikovaná v časopise Journal of International Medical Research, naznačila, že pokud se černý bez užije během prvních 48 hodin od nástupu příznaků nachlazení a chřipky, může zkrátit trvání příznaků až o celé čtyři dny!

Výrobky z černého bezu

Velmi oblíbeným výrobkem z černého bezu je sirup, který se snadno vstřebává a rychle je v těle k dispozici. Tento sirup lze konzumovat samotný, nebo ho přidat do teplého čaje. Může pomoci zmírnit příznaky nachlazení, jako je kašel, zánět hrdla a horečka. Z černého bezu se také dají vyrábět čaje, které jsou prospěšné pro zdraví dýchacích cest. Čaj z květů černého bezu účinkuje protizánětlivě, uklidňuje podrážděné sliznice, napomáhá tvorbě a odtoku hlenů a prokrvuje sliznice (4).

Další benefity

Navíc platí, že protizánětlivé a antioxidační vlastnostmi pomáhají při problémech s dutinami a onemocněním souvisejícím se zdravím dýchacích cest. Kouzelná bylinka zároveň snižuje hladinu cukru v krvi, působí jako přírodní diuretikum, používá se coby projímadlo, posiluje pokožku, zmírňuje alergie a pozitivně působí na srdce. Dvě čajové lžičky květů přelijte vroucí vodou, nechte 10 minut louhovat a přeceďte. Při akutních příznacích pijte šálek každé dvě hodiny (1).

I když je černý bez nepopiratelně účinný při léčení nachlazení, je dobré mít na paměti, že jde o doplněk ke klasické léčbě, nikoliv nahrazení léků předepsaných lékařem. Je rovněž doporučené konzultovat jeho užívání s odborníkem, zvláště u lidí trpících autoimunitními onemocněními nebo u těhotných a kojících žen.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8026097/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/, (3) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/147323000403200205, (4) názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat