Prostreno.cz

Bílý ocet vyčistí domácnost i pleť

Ocet bílé barvy se skvěle hodí při přípravě zeleninových salátů, zálivek, ryb a mořských plodů. Tím to ale nekončí! Zasvětit ho totiž můžete i do léčby akné a praní prádla. Hravě si poradí také s vodním kamenem, který hyzdí sprchovou hadici!

Že ocet je jen jeden? Ale kdeže! V obchodě narazíte na „klasický“ lihový, jablečný, balzamikový, červený i bílý. A právě na poslední ze jmenovaných se dnes zaměříme. Tohoto praktického domácího pomocníka totiž hospodyňky nechtějí dát z ruky! Budete další, koho jeho praktické dovednosti naprosto okouzlí?

Neobvyklá léčba akné

Máte-li kůži náchylnou k akné, což je bohužel naprosto běžný kosmetický nešvar, bude pro vás bílý ocet nedocenitelným parťákem. Koneckonců, i odborníci upozorňují na to, že působí zázračně antisepticky je silně antimikrobiální. Rovněž je prokázáno, že obnovuje pH rovnováhu pokožky. Před použitím ho vždy zřeďte s vodou, a to ve stejných poměrech. Nezapomínejte ani na to, že tento roztok je třeba nanášet na důkladně omytou pleť. Ideální doba působení je pak nějakých deset minut, poté je čas na oplach.

Geniální čistidlo koupelny

Bojujete s usazeným vodním kamenem na sprchové hadici, co odolává veškerým pokusům o odstranění? Vytaste na něj zmíněnou tekutinu. Namočte v ní papírovou utěrku, kterou hadici „omotáte“. Pokud chvilku vyčkáte a potom k doleštění použijete hrubší houbičku, bude po problému.

Rychlejší hojení popálenin

Bílý ocet se uplatní i v tehdy, když si při vaření, pečení nebo přikládání do krbových kamen způsobíte popáleninu. Vykazuje adstringentní vlastnosti, přičemž zmírňuje zánět, tlumí bolest a předchází infekcím. Také zmenšuje otoky a podporuje rychlejší hojení. Dlužno dodat, že i před tímto záchranným ošetřením se nejprve musí rozředit vodou.

Prádlo bez poskvrnky

Už vás nesmírně unavuje, že máte na vypraném prádle zbytky nerozpuštěného prášku? Nebo že barevné oblečení po pár očistných cyklech vybledne? Přidávejte zmíněný světlý ocet do pračky, těmto potížím se zaručeně vyhnete. S jeho pomocí také vybělíte a změkčíte záclony.

Zdroje: top10homeremedies.com, housebeautiful.com





Celkem 2 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat