Prostreno.cz

Význam mikroživin v naší stravě

Zdravá strava vám poskytuje mnoho vitaminů a minerálů. Co představují mikroživiny v naší stravě a jak je nejlépe pokrýt?

Makroživiny vám poskytují kalorie a skládají se z bílkovin, sacharidů a tuků. Co jsou ale mikroživiny? Jsou to látky, které my lidé, ale i zvířata a rostliny, potřebujeme, i když nám nedodávají žádnou energii.

Mikroživiny zahrnují následující skupiny:

Vitaminy

Minerály

Proteinogenní aminokyseliny

Omega-3 mastné kyseliny

Jak pokrýt jejich potřebu

Názory na přísun mikroživin jsou různé. Mnoho dodavatelů zeleninových šťáv nebo výživových doplňků argumentuje tím, že ze stravy dostatek živin nepřijímáme. Je to údajně z několika důvodů. Protože naše strava není vyvážená a přijímáme příliš mnoho „prázdných kalorií“ z rychlého občerstvení. Také proto, že mnoho potravin je tak silně zpracovaných, že v nich nezbývají skoro žádné živiny. A ovoce a zelenina také obsahuje méně živin než dříve, protože půda je vyčerpaná a znečištěná.

První dva důvody budou zřejmě správně, ale dá se je překonat zdravou a vyváženou stravou. Co se týká ovoce a zeleniny, ty poskytují většinu mikroživin v syrovém nebo nanejvýš lehce vařeném stavu. Betakaroten v mrkvi nebo lykopen v rajčatech se do naše těl dostane i po tepelné úpravě.

Individuální potřeby

Na obsah živin v půdě a potažmo v rostlinách se názory liší. Ovšem není nic snazšího než se nad svým jídelníčkem trochu zamyslet, případně ho zkonzultovat s lékařem a hned budete vědět, jak na tom s přísunem mikroživin jste.

Zdroj: life line, eatthis, healthline





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat