Prostreno.cz

Nepřekonatelná síla obyčejného tvarohu

Tvaroh je bohatý na bílkoviny, které pomáhají budovat a udržovat svalovou hmotu. Bílkoviny také pomáhají zasytit hlad a zabránit přejídání, což může přispět k hubnutí. Tvaroh je také nízkokalorický, což znamená, že můžete jíst velké množství bez toho, abyste přijali příliš mnoho kalorií. To je důležité pro ty, kteří se snaží zhubnout, protože musí spálit více kalorií, než přijmou. Kromě toho tvaroh obsahuje potřebný vápník.

Tvaroh je mléčný výrobek, přesněji řečeno smetanový sýr. Ten je na rozdíl od jogurtu tužší, a přesto může být velmi krémový. Ale není tvaroh jako tvaroh. Odtučněný tvaroh, který se vyrábí z odstředěného mléka, je varianta s nejnižším obsahem tuku (0,2 až 0,4 gramu tuku na 100 gramů tvarohu). První výhoda nízkotučného tvarohu je tedy jasná – málo tuku! A jaké jsou ty další?

Všestrannost

Nízkotučný tvaroh je nepřekonatelný svojí všestranností, protože má velmi jemnou chuť. Dá se použít do sladkých i slaných receptů. Pokud hledáte pro svůj jídelníček potraviny s podobnými nutričními hodnotami – tedy hodně bílkovin a málo tuku, můžete vyzkoušet například kombinaci tuňáka a nízkotučného tvarohu ve formě pomazánky.

Nutriční hodnoty

Nízkotučný tvaroh je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin. Na 100 gramů tvarohu připadá asi 15 gramů bílkovin. Sacharidy jsou ale obsaženy v méně než 4 gramech. Pokud tedy držíte proteinovou dietu, jejíž základ jsou potraviny s velkým množstvím bílkovin, tvaroh je to nejlepší. Navíc obsahuje pouze asi 65 kalorií.

Cena

I když byste s ohledem na vyváženou stravu rozhodně neměli jíst jenom tvaroh, lepší jídlo v této cenové kategorii a srovnatelné kvalitě asi nenajdete.

Zasytí

Potraviny s velkým množstvím bílkovin obecně velmi dobře zasytí. Vaše tělo spotřebovává energii už při zpracování aminokyselin a tím spaluje kalorie. Další výhodou je kasein – složka mléčné bílkoviny, která ještě umocňuje pocit sytosti. Kasein se v těle vstřebává velmi pomalu, proto je nízkotučný tvaroh ideální pro hubnutí.

Výstavba svalů

Tvaroh byl vždy jedním z nejoblíbenějších potravin kulturistů a sportovců. Protein v kombinaci s rychlou přípravou a nízkou cenou z něj dělá ve fitness komunitě téměř nutnost. Odtučněný tvaroh také můžete dobře smíchat se syrovátkovým proteinem a mlékem, takže si uděláte lahodný proteinový koktejl, který je navíc chutný a vaše svaly vám poděkují.

Zdroj: www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03601234.2022.2127297





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat