Prostreno.cz

Ovoce a zelenina z obchodu mohou obsahovat stovky pesticidů

Jaké jsou vase běžné položky na nákupním seznamu? Objevují se mezi nimi třeba brambory, rajčata, papriky, jablka a hroznové víno? Pak pro vás odborníci nemají dobrou zprávu. Přesně tohle jsou potraviny s největším množstvím toxických pesticidů!

Představte si situaci, ve které si z obchodu nesete čerstvé produkty. Takové, co nebezpečné chemikálie neviděly ani z hodně velké dálky. Není to hezká představa? No jistě, že ano. Bohužel se však dotýká nereálných výšin. Ptáte se, co tedy máte v té nákupní tašce?

Zlo, které jíme

Na výše položenou otázku znají odpověď američtí odborníci působící v neziskové aktivistické organizaci Environmental Working Group, která se zabývá výzkumem toxických látek. Žádná pozitiva ale rozhodně nečekejte. Jejich analýza založená na důkladném testování vzorků běžně kupovaného ovoce a zeleniny odhalila, že více než 70 procent konvenčně pěstovaných potravin obsahuje až 230 různých pesticidů. Ty podle expertů z této instituce zvyšují riziko neplodnosti, rakoviny, hormonální nerovnováhy, chronických zánětů i infekcí. Přisuzuje se jim také poškození ledvin, jater a štítné žlázy, stejně jako časté bolesti hlavy, průjmy a nevolnost. Které konkrétní plody jsou vůbec nejkontaminovanější?

Jahodu? Ne, díky!

Podle amerických expertů jsou na tom jednoznačně nejhůře nevinně se tvářící jahody. Hned po nich následuje špenát, jemuž šlapou na paty nektarinky a jablka. Další příčky v této děsivé hitparádě náleží hroznovému vínu, třešním, rajčatům, celeru, paprikám a bohužel i bramborám (ne, na varném typu skutečně nezáleží). Pokud vás zajímají naopak potraviny s nejnižším množstvím pesticidů, organizace Environmental Working Group zmiňuje avokádo, kukuřici, ananas, zelí, cibuli a hrášek. Mezi o něco „šetrnější“ plody údajně patří také papája, chřest, mango, lilek, kiwi, květák a brokolice. Ještě pořád si myslíte, že stačí kupované ovoce a zeleninu trochu opláchnout vodou a hotovo? Nebo že nevadí, když očistu úplně vynecháte?

Zdroj: time.com, eatthis.com





Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat