Prostreno.cz

Zvýšení energie bez nutnosti kofeinu

Potřebujete dodělat projekt, vydržet nespat, když vaše dítě leží v horečkách, studovat, péct cukroví… Pijete jednu kávu za druhou a počítáte s tím, že díky ní vydržíte víc a déle. Pravdu? Spíš si dejte vodu nebo chia semínka!

Káva patří k nejznámějším prostředkům ke zvýšení výkonnosti. Je o ní známo, že stimuluje nervový systém, který zvyšuje produkci noradrenalinu, takže má pozitivní vliv na aktivitu. To se jí upřít nedá, jenže ouha. Všechny tyhle výhody jsou znatelné půl hodiny po konzumaci, následně slábnou. Káva tedy není spásou. Čím ji nahradit, pokud se potřebujete nakopnout?

Spolehněte se na vodu, citron a zázvor

Studie zveřejněná v časopise Nutrition Reviews potvrdila, že dehydratace stojí za horší náladou a většími pocity únavy. V průběhu dne sledujte barvu moči, která je indikátorem toho, jak si s pitným režimem stojíte. Je-li příliš tmavá, zvyšte intervaly se sklenicemi vody. Do té ideálně přidejte čerstvou citronovou šťávu, která povzbuzuje organismus a napomáhá trávení.

Pro dodatečnou dávku energie do citronového nápoje vhoďte ještě menší množství čerstvě nastrouhaného zázvoru. Některé studie ukazují, že právě zázvor může snížit únavu zlepšením krevního oběhu a hladiny cukru v krvi. Navíc jako přírodní antibakteriální látka posiluje imunitní systém.

Jezte chia semínka

Chia semínka, které pocházejí z Mexika a Guatemaly, nabízejí dlouhý seznam důležitých živin včetně vlákniny, bílkovin, manganu, zinku, B1, B3, antioxidantů, vápníku a omega-3 mastných kyselin, jež vyrovnávají hladinu cukru v krvi a starají se o příval vitality.

Dopřejte si čerstvý vzduch

Když se cítíte zpomaleně, ospale a vyždímaně, může být svižnější procházka účinnější než kávovar. Hodně citovaná studie publikovaná v Journal of Environmental Psychology poukázala na to, že pouhých 20 minut na čerstvém vzduchu podporuje nárůst energie a působí regeneračně.

Dostaňte do sebe železo

Jste-li žena, sportovec nebo vegetarián, dávejte si pozor na příjem železa. Dospívající dívky a ženy jsou zvláště náchylné k nízké hladině tohoto minerálu, a to v důsledku krevních ztrát během menstruace a k vyšším nárokům na železo v těhotenství. Ženy v reprodukčním věku tak potřebují dvojnásobné množství železa než muži.

Podobně to platí i u lidí, kteří preferují bezmasou stravu, neboť rostlinné zdroje železa nejsou tělem tak snadno absorbovány jako ty živočišné. Riziko vzniku nedostatku uvedeného minerálu vzniká i u pravidelných a intenzivních tréninků fyzického charakteru.

V souladu se svým životním stylem na svůj stůl přidejte červené maso, bílé maso, ryby, vejce, špenát, řepu, brokolici, luštěniny (fazole, čočka), ořechy, semena, obiloviny a sušené ovoce, zejména meruňky.

Zdroje: cnet.com, eatingwell.com, health.qld.gov.au





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat