Prostreno.cz

Kávové návyky urychlující stárnutí

Jste milovníkem kávy a zároveň si zakládáte na svém vzhledu? Pak se vyhýbejte těmto kávovým návykům, které urychlují stárnutí těla i pleti!

Káva je celosvětově velmi oblíbeným nápojem. Co se týče Čechů, tak ti se, aspoň oproti jiným zemím, ve spotřebě drží mírně při zemi, nicméně i tak více než polovina našinců denně vypije dvě až tři kávy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos pro Jacobs Douwe Egberts. Vědci uvádějí, že pití jednoho až dvou šálků kávy denně může pomoci odvrátit srdeční selhání, uvedený nápoj také má ochranný účinek na játra. Při špatných návycích ale škodí, třeba přispívá k rychlejšímu stárnutí. Co třeba i vám zbytečně přidělává vrásky?

Dochucujete

Charakteristická chuť kávy je hořkost. Tak proč do ní přidáváte cukr? Přemíra bílého zla zatěžuje organismus a urychluje stárnutí celého těla, respektive narušuje strukturu kůže a podporuje její stárnutí vlivem procesu zvaného glykace. Tento jev ohrožuje především kolagen a elastin, které tvoří základ kožních buněk.

Celé to funguje tak, že se cukr ve vašem krevním řečišti váže na bílkoviny a produkuje škodlivé volné radikály nazývané koncové produkty pokročilé glykace (AGE). Jak se AGE hromadí (čím více cukru jíte, tím více se vyvíjejí), dochází k poškození proteinů. Samostatnou kapitolou jsou pak umělá sladidla, jako je sukralóza a aspartam. Ty podle všeho mohou poškodit zdraví střev.

Kávu pijete místo snídaně

Výživoví poradci říkají, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Pokud ho nahrazujete právě kávou, zahráváte si. Tělo po probuzení nedostane základní živiny a startovací energii, cítí se tak oslabeně, což se podepisuje i na stavu pokožky.

Zahrnujete ji do svého pitného režimu

Káva je diuretikum, tedy odvodňuje. Vždy je nutné ztracené tekutiny doplnit, ideálně si k šálku horkého nápoje automaticky přidávat sklenici vody. Dehydratace totiž stárnutí jde naproti, navíc má negativní vliv na trávení, hladinu energie, vstřebávání živin, a dokonce i klouby.

Nehlídáte hodiny

Kofein je stimulant, který vás nenechá klidně spát, pokud si ho dopřejete v pozdních večerních hodinách. Nedostatečný a nekvalitní spánek pak má špatný vliv na imunitní systém a metabolismus. Pakliže nechcete stárnout rychleji, než byla vaše DNA nastavena, kávě se již od odpoledních hodin vyhýbejte.

Zdroje: hopkinsmedicine.org, eatthis.com, eminenceorganics.com, https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Light-to-moderate-coffee-drinking-associated-with-health-benefits





Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat