Prostreno.cz

O sýrech zprava a zleva

Kolik stojí nejdražší sýr světa a kam byste si pro něj museli dojet? A jak může třeba mozzarella nebo čedar prospět ústní dutině?

Jsou měkké, tvrdé, polotvrdé, tučné, nízkotučné, zrající i plísňové. Ano, řeč je o sýrech! Tyto mléčné produkty patří na seznam nejkonzumovanějších a nejvyhledávanějších potravin. Zajímavé je, že dodnes neexistují žádné přesnější informace o jejich původu. Tak odkud se vzaly? To je záhada. Jaká fakta jsou naopak dobře známá?

Nabídka je skutečně široká

Kolik sýrových druhů vlastně existuje? Zkuste hádat. Na celém světě jich je prý k dispozici více než dva tisíce, přičemž absolutně nejpopulárnější je mozzarella. Mimochodem, její zrození je dílem nešťastné náhody. Legendy praví, že vznikla zcela omylem, a to když jistému italskému muži nechtěně spadl sýrový tvaroh do lázně s horkou vodou. No ještě, že se tak stalo! A to i kvůli dentálnímu zdraví…

Prospěch pro zuby

Výše zmíněná mozzarella má zajímavou vlastnost. A oblíbený čedar také. Odborníci se domnívají, že právě tyto produkty zlepšují zdraví ústní dutiny, a to hned z několika důvodů. Nejenže obsahují spoustu vápníku a vitaminu D, také pomáhají předcházet zubnímu plaku a stimulují produkci slin – ty ústa čistí, a zbavují tak nadbytečných kyselin a bakterií.

Chutná prevence rakoviny

Ve vědecké profesi se stále častěji objevují názory, že sýry mohou představovat prevenci onkologických onemocnění. Poznatky četných studií naznačují, že jejich určité složky, a to včetně uvedeného vápníku a vitaminu D, eliminují růst rakovinných buněk. Poněkud překvapivou informací je i to, že tyto mléčné výrobky údajně přispívají k normalizaci krevního tlaku, čímž snižují riziko srdečních chorob.

Kolik stojí nejdražší sýr?

Úplně nejvzácnější a nejdražší sýr se vyrábí na Balkáně. Jmenuje se pule a vyrábí se z oslího a kozího mléka. Pokud byste si ho chtěli dopřát, museli byste vyrazit do Srbska, kde byste za jeden kilogram zaplatili 1 000 euro, což je v přepočtu něco okolo 25 tisíc korun.

Zdroje: bhf.org.uk, cheesehouse.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat