Prostreno.cz

Levné kroupy mají působivé zdravotní účinky

Nevíte, co dnes uvařit? Dejte si kroupy! Upraví vám hladinu cholesterolu, posílí imunitu, podpoří trávení a zabrání vzniku žlučových kamenů. Navíc vás krásně zasytí a zahřejí!

Kroupy jsou celá obilná zrna zbavená obalu neboli otrub. Mohou být z ovsa, ječmenu, pšenice i pohanky. Máte je spojené jen se zabíjačkovými specialitami? Zcela určitě, ale využít se přece dají i jinak. Zkuste je přimíchat do zeleninového salátu. Nebo si z nich udělejte zavářku do polévky či hlavní přílohu, třeba místo rýže. Výborně chutnají také zapečené, zejména v kombinaci s bramborami, květákem a houbami. Získáte tím nejen dobré jídlo, ale i zajímavé benefity. Potěší vás například tyhle?

Trávení bez komplikací

Kroupy jsou bohatým zdrojem vlákniny, která nejenže harmonizuje trávení a zabraňuje přejídání, snižuje také riziko rakoviny tlustého střeva a podporuje detoxikaci. Tato složka výživy podle amerických vědců z prestižní Harvardovy univerzity rovněž omezuje pravděpodobnost diabetu a předčasného úmrtí. Svým způsobem je tato potravina tedy prostředkem zajišťujícím dlouhověkost. Hodně ji ocení i váš žlučník.

Ochrana před žlučníkovými kameny

Zmíněná vláknina má v popisu práce i jiné důležité úkoly. Lékaři se domnívají, že její optimální příjem zabraňuje vzniku žlučníkových kamenů. Ty sice ve většině případů nezpůsobují život ohrožující komplikace, nicméně mohou být velice bolestivé a nepříjemné. Když to jde, proč se tomu nevyhnout? Třeba právě pomocí jmenované obiloviny.

Regulace cholesterolu 

Kroupy zprostředkovávají i beta-glukany, což jsou unikátní přírodní polysacharidy. Z mnoha výzkumů vyplynulo, že regulují škodlivý cholesterol, čímž poskytují ochranu před kardiovaskulárními chorobami. Pokud si je budete dávat častěji, s největší pravděpodobností se dočkáte i silnější imunity a stabilnější psychické kondice. Tahle trochu zapomenutá dobrota se doporučuje zejména v chladnějších měsících roku, protože dokáže zahřát a zasytit. A stojí doslova pár korun!

Zdroj: healthline.com, https://www.chatelaine.com/health/buckwheat-groats-health-benefits/





Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat