Prostreno.cz

Esenciální oleje si nerozumí se vším

Bergamot, šalvěj nebo eukalyptus. Který z těchto esenciálních olejů není vhodný v těhotenství? A jaký negativně ovlivňuje účinnost užívaných léků?

Esenciální oleje mají všestranné využití. Zatímco některými se dají léčit mnohá onemocnění, jiné jsou báječným kosmetickým prostředkem nebo harmonizátorem vystresované psychiky. „Jejich zdravotní výhody nepopírá ani moderní věda, ovšem každý uživatel by měl znát všechna rizika a nakládat s nimi moudře,“ říká kalifornská dermatoložka Cynthia Bailey. Které konkrétní oleje mají i temnou stránku, o které je dobré vědět?

Bergamot si nerozumí se sluncem

Bergamot je skvělé přírodní antiseptikum. Příznivě působí také na nervový systém, zatímco podporuje spánek, zmírňuje nervozitu a neutralizuje bakterie. Urychluje i regeneraci buněk, omlazuje pokožku a reguluje tvorbu kožního mazu. Máte ho ve svém esenciálním arzenálu i vy? A víte, že po jeho aplikaci je pleť obzvláště citlivá na slunce, proto byste se mu neměli vystavovat minimálně 12 hodin?

Šalvěj je pro těhotné tabu

Již mnoho studií prokázalo, že šalvěj v jakékoli podobě vykazuje antioxidační a antimikrobiální účinky, přičemž zprůchodňuje ucpané dýchací cesty. Navrhovaným medikamentem je tedy při rýmě, ovšem ulevuje také při alergii a astmatu. Zároveň omezuje nadměrné pocení, povzbuzuje obranyschopnost a tlumí bolesti. Není však vhodná pro těhotné ženy. Někteří odborníci se přiklánějí k názoru, že může vyvolat kontrakce dělohy a tím i předčasný porod.

Eukalyptus snižuje účinnost léků

Cenným tekutým pokladem bývá i eukalyptus, který zastavuje kašel, čistí vzduch v místnosti a dezinfikuje povrchová zranění. Protože rozšiřuje cévy, podporuje krevní cirkulaci. Uplatní se také při křečích a revmatismu, dobrý vliv mívá i na koncentraci. Jako výše zmíněná šalvěj ani eukalyptus není doporučován v těhotenství. Opatrní by s ním měli být i osoby, které užívají léky na epilepsii, poruchy pozornosti a hyperaktivitu, neboť může omezit jejich účinnost.

Zdroj: webmd.com





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat