Prostreno.cz

Únavu krotí jídlo s obsahem niacinu

Kávu, čaj a energetické nápoje potřebujete ráno, v poledne i večer. Kratší dny, tma a práce vás unavují natolik, že nejste schopní normálně fungovat. Co se stane, když se těchto nápojů vzdáte a nahradíte je spíš jídlem? Věřte, že některé dobroty vás ultra rychle oživí!

Vitaminy C a D, popřípadě ještě minerál zinek. Tak o nich se mluví neustále – hlavně v souvislosti s posilováním imunity. O takový niacin už se ale lidé zajímají méně. Tak jistě, možná to není nejmódnější živina, nicméně mnohé z enzymů, které se podílejí na přeměně energie, niacin (známý také jako vitamin B3) potřebují. B3 ale má ale i další účinky – pozitivně ovlivňuje náladu. Kde ho najít?

Hovězí játra

Játra savců, drůbeže a ryb jsou hvězdným zdrojem vitaminů B, včetně niacinu. Navíc jsou široce dostupná v řeznictvích i supermarketech. S čím si je připravíte?

Tuňák žlutoploutvý

I tuňák žlutoploutvý patří k vynikajícím zdrojům niacinu, který se vyskytuje ve většině tropických a subtropických moří – kromě Středozemního moře. Problémem však je, že se řadí mezi téměř ohrožené druhy ryb.

Krůtí prsa

Krůtí psa obsahují tryptofan, což je jedna z 20 proteinogenních aminokyselin, která se v těle přeměňuje na niacin. Pokud chcete, aby byla šťavnatá, upravte je v páře. Zachovají si svoji přirozenou barvu, chuť i živiny. V případě nouze je můžete nahradit prsíčky kuřecími. Co k nim podávat za přílohu? Třeba hnědou rýži. Dá se s jistotou říci, že právě ona patří mezi vegetariánská jídla s nejvyšším obsahem niacinu. Vsadit se ale dá i na černé fazolky, díky nimž získáte všech devět esenciálních aminokyselin.

Žampiony

Pečárka dvouvýtrusá, též taky pečárka hnědá, pečárka zahradní, žampion dvouvýtrusný či žampion dvouvýtrusý, je v gastronomii jako doma.  Chcete-li jídlo bohaté na niacin, hoďte na domácí elektrický gril houby, kterým se mezi kuchaři spíš říká portobello.

Vepřové kotlety

Niacin sem, niacin tam. Vepřová kotleta podávaná s bylinkami a pepřem vás energií dobije na celé odpoledne. A kávu k tomu určitě nepotřebuje.

Arašídy

Hrst nasucho pražených arašídů je výbornou svačinou, jež pečuje o přísun životadárné mízy. Mezi jídly si vždy dopřejte pár kousků, postaráte se o to, že vás únava nepřeválcuje. Ani dnes, ani zítra. Za tímto účelem je přínosná i konzumace dýňových semínek.

Zdroje: wikipedia.org, livestrong.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat