Prostreno.cz

Potraviny pro úlevu při nadýmání

Meteorismus není nic jiného, než zvýšená plynatost projevující se vzedmutím břicha. Pokud vás trápí, okamžitě na svůj stůl dejte zázvor nebo okurku!

Nadýmání je stav, kdy se vaše břicho cítí plné a stažené. Mezi příčiny patří stres, některé potraviny (kupříkladu česnek a cibule), zadržování tekutin, zácpa, citlivost střev, bakteriální přerůstání v tenkém střevě, což je moment, kdy je část tenkého střeva kolonizována abnormálně zvýšeným počtem střevních bakterií. Na vině je ovšem i gastroparéza.

Tu způsobuje opožděné vyprazdňování žaludku, což může způsobit nadýmání, nevolnost a dokonce i ucpání střev. V každém případě existuje nespočet důvodů, proč se někdy můžeme cítit více nafouknutí, z nichž mnohé nesouvisejí se stravou. Ta ale od nadýmání může výrazně ulevit. Které dobroty jsou ideální?

Ananas

Ananas obsahuje enzym zvaný bromelin, který pomáhá při trávení bílkovin. Tato sloučenina se používá po stovky let k léčbě zažívacích potíží a zánětů.

Zázvor

Zázvor stimuluje pohyblivost zažívacího traktu, ulevuje od zácpy a zároveň může pomoci předcházet nevolnosti a zvracení. Zkuste nastrouhat čerstvý zázvor do šálku čaje či cucat zázvorovou tobolku.

Máta peprná

Máta peprná obsahuje organickou sloučeninu zvanou l-mentol, u níž bylo prokázáno, že snižuje křeče žaludku a tlustého střeva, uvolňuje svaly zažívacího traktu a potenciálně tiší bolesti břicha a nadýmání.

Sušené švestky

Sušené švestky patří k výborným potravinám stimulujícím střevní pohyby. Nerozpustná vláknina v sušených švestkách napomáhá rychlejšímu průchodu stolice trávicím systémem, zatímco sorbitol v nich obsažený je přírodní projímadlo. Co si přát víc?

Papája

Papája má enzym zvaný papain, jež během trávení rozkládá bílkoviny. Zároveň je také zdrojem vlákniny, která podporuje pravidelnost vyprazdňování a ulevuje od nadýmání.

Okurky

Okurka je především plná vody. Poskytuje tedy tělu potřebnou hydrataci. Málokdo ví, že právě nedostatek tekutin je také jednou z příčin nadýmání. Okurku nakrájejte na talířek a v průběhu dne popíjejte čistou, neperlivou vodu.

Kiwi

Kiwi je bohaté na draslík, klíčový elektrolyt, jež podporuje vylučování sodíku z těla a tím působí proti plnému a staženému břichu.

Jogurt

Fermentované potraviny, jako je jogurt, kimchi a kefír, jsou plné prospěšných mikrobů podporujících trávení. Pokud ale trpíte nesnášenlivostí mléčných výrobků, jogurt spíš vynechte.

Celer

Je to podobné jako u okurky. Celer patří na seznam hydratační zeleniny, která působí jako diuretikum a uklidňující potravina pro střeva, jež může snížit nadýmání spojené se zácpou.

Zdroje: livestrong.com, hopkinsmedicine.org, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat