Prostreno.cz

Hubnutí napomáhá celerová šťáva

Špíčky se derou z vašich kalhot, které jsou aktuálně těsné. Pásek dávno nepotřebujete, oblíbenou halenku nedopnete přes břicho. Co s tím? Povolejte na pomoc šťávu z řapíkatého celeru, ta s hubnutím dost výrazně pomáhá!

Celer, původem z oblastí Středozemního moře a Středního východu, jako dochucovadlo i lék používali již staří Řekové, Římané a Číňané. Tedy nejen oni. Tvrdí se, že léčebné účely celeru se již kdysi dávno připisovaly jeho těkavým olejům, obsaženým ve všech částech, ale většinou v semenech.

V dávných dobách ájurvédští lékaři uvedenou kořenovou zeleninu používali k léčbě následujících stavů: nachlazení, chřipka, zadržování vody, špatné trávení, různé typy artritidy a onemocnění jater a sleziny. Uvádí se, že tkané girlandy z divokého celeru byly nalezeny v raných egyptských hrobkách. Teď už je tedy jasné, co je to za všestranný lék, o kterém se navíc říká, že bývá kouzelným lektvarem napomáhajícím hubnutí. Co je na tom pravdy?

Hydratace i dodávka potřebných živin

Dieta postavená na celerové šťávě v posledních několika měsících vyvolala velký rozruch. Lidé prohlašovali, že celerový džus patří k „superpotravinám“, které umožňují redukovat podkožní tuk, bojovat proti řadě onemocnění, vysokému krevnímu tlaku a vysokému cholesterolu.

Celer obsahuje stopová množství fosforu, hořčíku, draslíku, selenu a kyseliny listové, nalézt se v něm dají i vitaminy, konkrétně céčko. Proto dieta s celerovou šťávou pomáhá tělu při tvorbě kolagenu, vstřebávání železa, posilování imunitního systému, hojení ran a udržování chrupavek, kostí a zubů. I bez odšťavnění je samotný řapíkatý celer tvořen převážně vodou. Přemění se na šťávu? Nevadí. I tak má relativně nízký obsah cukru.

Hlavním benefitem je vláknina

Dietní vláknina v celeru přítomná tělo zasytí na delší dobu. Všechno tohle redukci tělesné váhy jedině nahrává. K tomu, aby hubnutí bylo účinné, je však zapotřebí aspoň v prvních dnech, kdy budete po ránu pít celerovou šťávu, vynechat některé potraviny a nápoje, jako je káva, rafinovaný cukr, maso, mléčné výrobky, pšenice, alkohol a nikotin. Šťáva by pak měla nahradit jedno nebo dvě běžně konzumovaná jídla denně. A jak na její přípravu?

Dietní specialista – home made

Vezměte 1 zelené jablko, 1 střední řapíkatý celer, šťávu z půlky citronu, 1 lžičku strouhaného zázvoru a 1 okurku. Suroviny vložte do odšťavňovače a podle potřeby přidejte asi tak půl hrnku vody. Šťávu ihned vypijte, nebo ji uložte do vzduchotěsné nádoby. V lednici vydrží až celé tři dny. Pokud nemáte odšťavňovač, můžete použít i mixér. Dužinu pokud možno nevyhazujte, obsahuje totiž většinu vlákniny. Ta pomáhá s nasycením, ale je také skvělá pro zdraví střev, snížení hladiny cholesterolu, kontrolu hladiny cukru v krvi a snížení rizika rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroje: britannica.com, betterme.world





Celkem 0 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat