Prostreno.cz

Pomerančová kůra má překvapivé zdravotní účinky

Pomerančová kůra zlepšuje zdraví srdce a ulevuje od alergie. Také představuje prevenci rakoviny, zkvalitňuje pokožku a osvěžuje dech. Uklidit s ní můžete také! Ještě, že se dá koupit skoro v každém obchodě.

Nikdo asi nepochybuje o tom, že pomeranč tělu v mnoha směrech prospívá. Co ale je jeho kůra? Možná vás to překvapí, ale je čtyřikrát zdravější než samotný plod. Tedy alespoň podle četných studií, které poukazují na její vysoký podíl antioxidačních sloučenin, stejně jako na úctyhodné množství vápníku, hořčíku, vitaminů B a C nebo vlákniny. Nechcete ji loupat, skladovat, sušit, strouhat ani mlít? V supermarketu ji naleznete v oddělení koření. Můžete si z ní dělat čaj, nebo ji přidávat do omáček, polev, dezertů i k masu. Jaké benefity nabízí?

Prevence srdečních chorob

Tato ingredience obsahuje hesperidin, což je flavonoid, který pomáhá regulovat škodlivý cholesterol a normalizovat krevní tlak. Přispívá tedy k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, za čímž si odborníci i lidoví léčitelé skálopevně stojí.

Úleva od alergie

Ačkoli teď venku samozřejmě nic nekvete, alergikům může pěkně zatopit kontakt s roztoči, prachem i srstí domácích mazlíčků. Víte o tom své? O důvod víc, proč se svézt na pomerančové vlně. Za nepřiměřené alergické reakce mohou histaminy, tedy hormony produkované především bílými krvinkami a nervovými buňkami. Oranžový obal zmíněného citrusového plodu zprostředkovává sloučeniny, jež uvolňování histaminů dokáže potlačit a tím přinést i vítanou úlevu.

Ochrana před rakovinou

Je prokázáno, že lidé, kteří konzumují pomerančovou kůru, mají v porovnání s osobami, které jedí pouze šťavnatou dužinu, nižší riziko rakoviny. Její esenciální oleje totiž vykazují protizánětlivé působení, látka zvaná limonen zase posiluje imunitu a zabraňuje vývoji i šíření karcinomů. Sluší se také poznamenat, že tato voňavá přísada příznivě ovlivňuje i funkce metabolismu, urychluje hubnutí, osvěžuje dech a zlepšuje kvalitu pokožky. Mimochodem, kdybyste ji chtěli využít při úklidu, klidně můžete. Smíchaná s octem představuje univerzální čistič, který si poradí nejen s vodním kamenem.

Zdroje: indiatimes.com, manipalhospitals.com





Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat