Prostreno.cz

Pro výživné zdroje vitamínů zajděte do lesa

Kde sehnat jídlo, kdyby nastal konec světa? Tak jistě, že se něco takového pravděpodobně nestane. Ale pokud ano, vyrazte do lesa, tam je zdrojů požehnaně! Ovšem i taková školní křída se může hodit.

Čistě hypotetická otázka – co byste dělali, kdyby přišla naprostá apokalypsa? Možná zachraňovali své blízké, možná sháněli potravu pro přežití. Pokud jde o tu druhou věc, zřejmě byste museli vyhledat i zdroje, které jsou přinejmenším neobvyklé. Co všechno lze pozřít, a navíc je to výživné?

Kůra stromů

Jistě, jde-li o záchranu života, člověk na blaho chuťových pohárků rozhodně hledět nebude. Což si tedy smlsnout na kůře stromů? Koneckonců, i pro naše předky to byla běžná praxe. Dokonce natolik rozšířená, že když první průzkumníci navštěvovali Severní Ameriku, nevěděli, co si akrech stromů zbavených kůry mají myslet. Až později přišli na to, že je právě tento „materiál“ základní složkou indiánského jídelníčku. Odborníci potvrzují, že bez ohledu na konkrétní strom jeho tvrdý „obal“ obsahuje spoustu vlákniny, dobře stravitelných škrobů, vitaminů i minerálů.

Hlína

Pojídání půdy nebo hlíny se odborně nazývá geofagie. V encyklopediích je tato vášeň popisována jako porucha chování, s čímž ale někteří experti nesouhlasí. Podle nich je geofagie zcela normální v celé řadě světových kultur, přičemž mnoho jedinců věří, že občerstvení v podobě hlíny vylepší trávení a dokáže zastavit průjem i ranní těhotenské nevolnosti. Tak že by? Pravdou zůstává, že půda má minerální složení. A minerály se v apokalyptické katastrofě mohou hodit.

Křída

Kdo by měl chuť na křídu, se kterou děti kreslí před domem i na školní tabuli, že? Ale pozor, touha po téhle hranaté věci vlastně není projevem nenormálnosti. Lékaři se domnívají, že se jejím prostřednictvím tělo snaží naznačit, že mu schází zinek a železo. Z tohoto důvodu se přiklánějí k názoru, že lidé trpící nutričními nedostatky, potravinovou nejistotou nebo hladem jsou ke křídě přitahováni zcela přirozeně.

Zdroje: gizmodo.com, outdoorlife.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat