Prostreno.cz

Kvalitní antioxidanty obsahuje špenát i brambory

Maximální ochrana těla před předčasným stárnutím, srdečními chorobami, rakovinou a možná i depresí a úzkostí? Do zbraně povolejte antioxidanty! Kde je hledat?

Antioxidanty jsou sloučeniny nacházející se v potravě a zároveň produkované tělem, které zabraňují nebo oddalují poškození buněk. Desítky let výzkumu naznačují, že lidé, kteří jedí větší množství jídla bohatého právě na antioxidanty, mají zvýšenou ochranu před nemocemi. Část této ochrany souvisí se schopností antioxidantů bojovat s volnými radikály a snižovat oxidační stres. Otázkou je, jaké jsou dnes nejlepší antioxidační a vitaminové zdroje. Tipnete si?

Meruňky i petržel

Jedním ze způsobů, jak zvýšit produkci antioxidantů v těle, je konzumace správných potravin, jak již bylo uvedeno. Ty by měly obsahovat vitamin A. Ten se běžně vyskytuje ve vejcích, mléce a másle. Hledejte ho i v zelenině a ovoci, zejména v mrkvi, petrželi, rajčatech, špenátu či meruňkách a dalších druzích barevného ovoce.

Černý rybíz a citrusy

Další antioxidant, tedy vitamin C, stimuluje tvorbu a funkci leukocytů – bílých krvinek, které se obvykle podílí na fungování imunitního systému. Internetová encyklopedie dokládá, že právě bílé krvinky zpravidla mají schopnost bojovat proti virům, bakteriím a jiným patogenům či částicím, ale i nádorovým buňkám a vůbec všem cizím materiálům. K zásobárnám céčka se řadí ovoce, zejména jižní, a zelenina. Skvělé je kiwi, papája, ale i černý rybíz a citrusy.

Ořechy

Mezi antioxidanty se řadí i vitamin E. Ten „bydlí“ v ořeších a semenech, včetně mandlí a arašídů, stejně jako v zelené listové zelenině. Ve formě oblohy jí to na vašem talíři jistě bude slušet.

Batáty jako skvělá příloha

Betakaroten. I o něm se velmi často mluví. Tuto důležitou živinu najdete v mrkvi, hrášku, broskvích, sladkých bramborách a mangu. Posiluje imunitní systém, snižuje výskyt rakoviny, pomáhá proti stárnutí pokožky a vzniku vrásek. Je i vaším přítelem!

A zase ten špenát!

Jen lutein to může být.  Tělu ho dodá zelená listová zelenina, včetně podceňovaného špenátu, který kdysi vesele propagovala známá postavička Pepka námořníka. Mimochodem, ta skutečně neměla špenát ukazovat jako hlavní zdroj železa, nýbrž vitaminu A, který mimo jiné slouží jako prevence šerosleposti.

Rýže není jen královnou sacharidů

Antioxidant selen se dá objevit v různých obilovinách a těstovinách, rýži a kukuřici. I ten organismus pro své tělo potřebuje.

Rajčata

Karotenoid lykopen, tedy nejznámější antioxidant rostlinného původu, se nejčastěji vyskytuje v červeném ovoci. Rozkrojte rajčata, oloupejte grapefruit. Každé sousto působí jako osobní strážce vašeho zdraví.

Zdroje: ecowatch.com, jessicagavin.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat