Prostreno.cz

Borůvky snižují riziko srdečního infarktu

Borůvky jsou sice malé, ale mají obrovské přednosti. Když je budete jíst třikrát týdně, vylepšíte si stav kardiovaskulárního systému natolik, že nebude náchylní k infarktu!

Kardiovaskulární onemocnění jsou v širším slova smyslu veškeré choroby srdce a cév. V České republice jim ročně podlehne přibližně 50 tisíc osob, přičemž jednoznačně nejčastější příčinou předčasného úmrtí bývá akutní infarkt. Víte, jak se proti němu preventivně chránit?

Co cigareta, to větší hrozba

Lékaři jsou v tomhle zajedno. Nejlepším způsobem, jak výše zmíněné komplikaci předejit, je podle nich minimalizace ovlivnitelných rizikových faktorů, jako je například nezdravá strava a kouření. I nedostatek pohybu a chronický stres se mezi ně počítá! Pravděpodobnost srdečního selhání lze omezit i pravidelnými lékařskými prohlídkami. Pokud si kondici kardiovaskulárního systému chcete pojistit ještě víc, vsaďte na malé fialové plody. Borůvky prý mají takřka zázračnou moc!

Poklad dostupný pro všechny

Prokázala to americká studie, kterou uskutečnila prestižní Harvardova univerzita. Odborníci, kteří v ní působí, sledovali celých 18 let stravovací návyky zúčastněných dobrovolníků, kterých bylo bezmála 100 tisíc. Z nashromážděných údajů vyplynulo, že v průběhu výzkumu postihl infarkt 400 respondentů. A pozor – nikdo z nich nejedl borůvky. To experty přimělo, aby se na působení těchto bobulek zaměřili o to víc. Co zjistili?

Chutné léčivo

Borůvky dle jejich názoru obsahují vysoký podíl organických sloučenin, konkrétně pak flavonoidů a antokyanů. Tyto látky, jež působí jako silné antioxidanty, prý efektivně pročišťují tepny a zachovávají jejich elasticitu, přičemž pomáhají normalizovat krevní tlak. Na základě těchto zjištění se američtí vědci dokonce nezdráhají tvrdit, že častá konzumace borůvek, v ideálním případě alespoň třikrát týdně, snižuje riziko srdečního infarktu o celou třetinu. Sluší se zmínit, že je tato fialová potravina spojována také se zpomaleným stárnutím, silnou imunitou, lepší pamětí a regenerací svalů po náročné fyzické aktivitě.

Zdroje: 1mhealthtips.com, mayoclinic.org, https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190530101221.htm, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat