Prostreno.cz

Rozinky jsou zdravé pouze v malém množství

Jak velkou porci rozinek by měl člověk denně jíst? A proč vám tahle sladkost může způsobit nežádoucí alergické reakce?

Máte rádi rozinky? Tyto sušené plody vinné révy se do Evropy dostaly až v 11. století, a to zásluhou rytířů, kteří na ně narazili při svých křížových výpravách. Je pravdou, že jsou nesmírně zdravé, ovšem temnou stránkou mají také. Proč vám prospějí jen v případě, že to s jejich množstvím nebudete přehánět?

Dobrého pomálu? Vždycky a všude

„Rozinky jsou velice výživným občerstvením a mohou vám poskytnout okamžitou energii, ale mají také vysoký podíl kalorií. Pokud budete jíst více než jeden menší šálek denně, pravděpodobně vám způsobí zvýšení tělesné hmotnosti. Doporučuji je konzumovat po ránu, a to v rámci snídaně. Můžete si jimi posypat třeba ovesnou kaši namísto cukru,“ vysvětluje americká registrovaná dietoložka Kristi King. Kromě nadváhy je tu ale i další riziko.

Alergická reakce jako daň

Sušené ovoce někdy bývá ošetřeno oxidem siřičitým, což je bezbarvý plyn, který se využívá jako konzervační činidlo. Zabránit má nejen oxidaci, ale i změnám barvy a nevzhlednému vyblednutí. Problémem je pak to, že tato látka může u citlivějších jedinců vyvolat nežádoucí alergické reakce. I z tohoto důvodu odborníci apelují na to, aby denní příjem rozinek nepřekročil zmíněnou menší hrst. Pokud se této rady budete držet, prý se nemáte čeho obávat. A navíc vám budou tyto plody hodně prospěšné! Jaká mají pozitiva?

Medikament na trávení, infekce i neplodnost

Výzkum publikovaný v magazínu Journal of Nutrition prokázal, že rozinky díky obsahu železa působí proti anémii. Jejich antioxidanty představuji i prevenci rakoviny, přičemž pomáhají regulovat škodlivý cholesterol. Tato sladká potravina je dle názoru expertů užitečná i při bakteriálních infekcích, neboť je zmírňuje. Rovněž svědčí trávení, kostem a zraku, zatímco podporuje krevní oběh a zachovává elasticitu cév. Velice příznivý vliv má i na kvalitu vlasů, pokožky i nehtů. Věděli jste, že rozinky jsou i afrodiziakem a lékem na neplodnost? Přítomný arginin totiž značně zlepšuje pohyblivost spermií.

Zdroje: naturalfoodseries.com, lybrate.com, ratinkhosh.com





Celkem 5 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat