Prostreno.cz

Touha po nezdravém jídle má jednoduché vysvětlení

Zase máte chuť na něco, za co by vás výživoví poradci nejraději postavili na pranýř? Třeba jste v tom nevinně. Co když konzumujete potraviny, které mají vyvolání závislosti v popisu práce?

Možná opravdu chcete jíst zdravě. Jakmile vám ale začne kručet v břiše, jsou všechny zásady pryč. Znovu podléháte touze po hamburgeru, hranolcích, koblihách, bramborových chipsech i krémových dezertech. A to jste si slíbili, že už se to nikdy nestane! Proč se to vlastně děje? A je to vážně jen vaše vina?

Haló, na drátě je trávení!

Že je mezi střevy a mozkem jakási přímá „telefonická linka“, o tom vědci už nějaký ten pátek vědí. Právě tohle spojení podle nich ovlivňuje nejen chuťové preference člověka, ale i jeho náladu a celkovou pohodu. Vraťme se ale zpět k tématu a té zásadní otázce, proč si místo zeleninového salátu raději dopřejete něco mastného z rychlého občerstvená na rohu. Odborníci pro tento jev mají dokonce dvě vysvětlení. Hlavní roli ale možná hrajete pouze v jednom z nich. Nevěříte?

Nekonečná jízda na tučném kolotoči

Dle názoru lékařů si svá střeva můžete představit jako zahradu plnou „zvířátek“, tedy bakterií. Pokud je budete krmit třeba kukuřičnými lupínky, v útrobách se začnou množit přednostně ty, kterým se na kukuřici bude dařit. Jakmile tyto bakterie začnou vyžadovat potravu pro přežití, pošlou mozku jasný signál, aby do žaludku poslal jejich oblíbený pokrm, jímž jsou právě ty zmíněné lupínky. Výsledkem je, že na ně dostanete chuť, které se jen stěží odolává. Na podobném principu to funguje i s dalšími pokrmy, bohužel i těmi nezdravými. Čím častěji je podle vědců jíte, tím více bakterií ve střevech se na nich stává doslova závislých. A to je pěkně ďábelský začarovaný kruh. Tohle objasnění se vám nezamlouvá ani za mák?

Mohou za to výrobci!

Všimli jste si někdy toho, že bez ohledu na to, jak jste sytí, se místo na dezert vždycky najde? Studie publikovaná v americkém deníku New York Times má pro tuto situaci zvláštní pojmenování – senzoricky specifická sytost. Více objasnit ji lze následovně. Když se chuťové pohárky nějaké příchutě přejí, přestane je lákat. Jakákoli nová chuť ovšem opět vzbudí jejich zájem. Proto je přechod mezi slaným a sladkým tak hladký a přelstí i zdánlivě plný žaludek.

Někteří experti se přiklánějí k tomu, že většina nezdravých zpracovaných potravin je navržena tak, aby nabídla co největší rozmanitost, s čímž pomáhá přesný poměr ochucovadel. Zjednodušeně řečeno – je těžké s nimi pocit sytosti oklamat, protože odměřené množství soli, sacharidů, tuků a dalších složek nabízí nová a nová potěšení. A protože útočí na neurotransmiter dopamin, vyvolává slast a tím mnohdy i závislost. Je touhu po smažených jídlech snazší svalit na tohle?

Zdroje: alternativemedicine.com, secondnature.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat