Prostreno.cz

Drobnosti pro raketovou podporu hubnutí

Ach ty centimetry! Všechno je vám těsné (včetně podprsenky) a nejspíš už je vhodný čas dát se trochu dohromady. Kde a jak začít? Tyhle stravovací návyky startují hubnutí jako nic jiného!

V lednu a únoru obvykle bývají fitness centra plná, což momentálně ztěžuje pandemie koronaviru. Možná, že hubnout chcete spíš privátněji, bez dozoru ostatních a rizika nákazy covidem-19. Tápete, za jaký konec (nebo spíš začátek) to celé vzít? Nejdůležitější je, abyste zavedli malé, ale zvládnutelné změny, jejichž účinek se časem sčítá. Těchto pár návyků nadbytečným tukům nedává šanci.

Nešiďte snídani o bílkoviny

Ráno je spojeno s mnoha omyly. Kdekdo má pocit, že se může naládovat vším, co mu přijde pod ruku, třeba přislazovanými lupínky s ovocem, které v sobě taktéž ukrývá přidaný cukr. Tak je sice pravdou, že po probuzení se nutričně můžete trochu spustit, ale nic se nemá přehánět. Klidně si dejte celozrnnou housku a ovoce, ale nezapomínejte na bílkoviny. Ty jsou nezbytné při opravě a budování tělesných tkání, včetně svalů. Zároveň vytvářejí pocit plnosti a v pozdější fázi dne eliminují přejídání. Bílkoviny najdete ve vejcích, tvarohu nebo řeckém jogurtu, ale možností je pochopitelně mnohem víc.

Nezapomínejte na vodu

Káva s kofeinem hned jako první nápoj dne není nejšťastnější volba. Organismus je po noci dehydratovaný, proto před šálkem černé kávy vypijte alespoň jednu sklenici vody s citronovou nebo okurkovou šťávou. Voda bez bublinek může vyvážit množství kalorických nápojů s vysokým obsahem cukru a pomůže zahnat i hlad.

Změňte poměry na talíři

Odrazuje vás měření, vážení, počítání kalorií. Je to tak frustrující! Pokud do hubnutí jdete s podobným odporem, dříve, nebo později se vzdáte. Život si ulehčete tím, že k masu nebo třeba sýru si v rámci oběda a večeře nandáte půl talíře zeleniny. Zvýšíte tak příjem vlákniny, antioxidantů a mikroživin.

Začněte plánovat dopředu

Kdo je připraven, toho nezaskočí neplánované situace. Průběžně nakupujte čerstvé potraviny, dávejte si je do krabiček a vždy mějte po ruce nějakou svačinu, kupříkladu hrst ořechů. Budete tak schopni lépe reagovat na své chutě i pokušení. Hodit se vám bude i informace, že spojení bílkovin s tuky a sacharidy pomáhá udržet hladinu cukru v krvi stabilní. Nehrozí tak přepadovky na ledničku.

Nechtějte po sobě zázraky

Je toho na vás trochu moc, na radikální změny svého životního stylu se příliš necítíte, přesto víte, že snížit tělesnou hmotnost prostě potřebujete. Pravda je taková, že jakýkoli zvyk, který si osvojíte, byť sebemenší, je šťastným krokem. Není třeba se za něčím hnát, pro začátek zkuste třeba jen zlepšit svůj pitný režim nebo změnit poměry na talíři. Pozdější pozitivní výsledky vás pak přivedou k tomu ostatnímu.

Zdroje: eatthis.com, medicalnewstoday.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat