Prostreno.cz

Při nízkém krevním tlaku je důležitý pohyb i pitný režim

Bojujete s nízkým tlakem, který vám často „zamotá hlavu“? Navyšte příjem tekutin a zařaďte do jídelníčku potravinové zdroje draslíku. Pozor si dejte naopak na sacharidy.

Nízký krevní tlak neboli hypotenze. I když nejde o život ohrožující stav, přesto si lidé s touto „diagnózou“ mají na co stěžovat. A právem. Jaká opatření by se měla podle lékařů dodržovat a co všechno je dobré změnit?

Odkud vítr vane?

O hypotenzi mluvíme v případě, že jsou naměřené hodnoty tlaku nižší než 90/60 mmHg. Nedostatečné okysličení některých důležitých orgánů, jako například mozku nebo ledvin, způsobuje závratě, mdloby, mžitky před očima, hučení v uších, nevolnost, nesoustředěnost i neustálou zimomřivost. Příčiny? Tak ty jsou různé. Strůjcem hypotenze bývá porucha cévního řečiště, užívání některých léků, infekce, alergie, podvýživa, nedostatek tekutin nebo narušená funkce štítné žlázy. Trochu s ní prý souvisí i genetické dispozice. Často se objevuje v těhotenství, neboť i když to zní nehezky, rostoucí plod je pro oběhový systém zátěží. Také se vám točí hlava pokaždé, když prudce vstanete ze židle? Tyto rady by vám mohly pomoci.

Tekutiny jako spása

Jak již bylo naznačeno výše, chabý pitný režim je jedním z důvodů, proč k hypotenzi vůbec dochází. Zkuste se tedy dehydrataci vyhnout a příjem vláhy brát trochu zodpovědněji. Kromě vody můžete vsadit na bylinkové čaje. Tlak lehce zvyšuje třeba rozmarýn, lékořice, cesmína paraguajská nebo rozchodnice růžová.

Buďte aktivní

Je pravda, že nevlídné počasí teď venkovním procházkám ani sportu moc nepřeje. Nenechte se ale odradit. I několikaminutová fyzická aktivita může nakopnout krevní oběh a tím potlačit i hypotenzi. Pokud se vám opravdu nechce opustit vyhřátý být, trochu si zacvičte. Anebo se vrhněte do velkého úklidu, můžete spojit příjemné s užitečným.

Upravte jídelníček

Jíst místo třech hlavních jídel raději častější a menší svačinky není dobré jen pro ty, kteří chtějí hubnout. Odborníci to doporučují i těm, jejichž tlak je nižší, než je obvyklé. Dobrou volbou jsou podle nich potraviny s nízkým obsahem sacharidů a naopak vyšším podílem draslíku. Nezapomeňte tedy do stavy zařadit třeba chia semínka, citrusové plody a luštěniny.

Zdroje: healthdigezt.com, nature.com





Celkem 3 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat