Prostreno.cz

Sůl má neprávem nezdravou nálepku

Že je sůl největším zabijákem, proto bychom se od ní měli držet co možná nejdál? Takhle to úplně není, vaše tělo se bez ní neobejde! Jaká denní dávka je optimální? A vážně je třeba ta himalájská mnohem zdravější?

Je v mořích, oceánech i našich slzách. Ano, řeč je samozřejmě o soli, která nemá tu nejlepší pověst, protože se často dává do přímé souvislosti s rozvojem kardiovaskulárních chorob i vyšším rizikem předčasného úmrtí. Vážně vás ale slánka může zabít? Některé katastrofické scénáře je třeba brát s rezervou. Jaké mýty o tomto ochucovadle kolují?

Jen škodí a nic víc!

Tak jistě, je pravdou, že konzumace soli může přispět k vysokému krevnímu tlaku a tím i srdečnímu selhání a jiným poruchám. Ale rozhodně to neznamená, že by se jí člověk měl úplně vyhýbat. Pro lidské tělo je totiž hodně důležitá. Organismus ji využívá pro vyrovnání hladiny tekutin, nezbytná je také pro funkce svalů a nervů. Jinými slovy – nějakou tu sůl ke své existenci nezbytně potřebujeme. Kolik je tak akorát? Australské dietetické směrnice doporučují maximálně 5 gramů denně, což je méně než jedna čajová lžička.

Jsou některé druhy lepší než jiné?

Není jenom sůl kuchyňská, v obchodě narážíme i na tu mořskou, himalájskou, černou, či dokonce uzenou. Mají tyto druhy oproti té „obyčejné“ vážně nějaké zdravotní výhody související s vyšším podílem cenných minerálů? I tahle mince má dvě strany. Odborníci nepopírají, že nějaké ty minerály navíc opravdu mají, ovšem zároveň poukazují na to, že jejich množství je skutečně malé. Žádný zázrak to tedy zřejmě nebude.

Nesolit? To nezvládnu!

Někdo solí až moc, jiný se drží rozumných a přiměřených dávek. Pokud patříte do první skupiny a jste přesvědčení o tom, že se s tím nedá nic dělat, mýlíte se. Chuť na hodně slaná jídla není vrozená, ani jinak „zabudovaná“ ve vaší hlavě, je pouze naučená, tvrdí lékaři. Postupem času se tedy na nižší a nižší příděl dá v pohodě zvyknout. Tak to zkuste, těch zmíněných pět gramů denně je prý akorát.

Zdroje: health.qld.gov.au, apnews.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat