Prostreno.cz

Rukola je nesmírně zdravým plevelem

Vypadá jako plevel, ale je nesmírně zdravá. Rukola patří k nenáročné listové zelenině s působivým nutričním profilem, která okouzlí i vás. Až odhalíte, jak působí na tělo, nikdy už ji nenecháte bez povšimnutí!

Rukola se pěstuje pro své jedlé listy a květy, zejména ve Středomoří. Má výrazně silnou, kořeněnou chuť s hořkým nádechem. Říká se jí také italská řeřicha, jež velmi rychle podléhá zkáze, proto by vždy měla být pevně zabalena do igelitového sáčku a zchlazena. Co všechno umí?

Dobrota nejen pro těhotné

Vzhledem nijak zvlášť výrazná rostlinka v sobě ukrývá několik klíčových živin, zejména vitamin K, folát, lutein a zeaxanthin spolu s menším množstvím vitaminů A a C a betakarotenu. Vitamin K je nezbytný pro tvorbu bílkovin, které jsou součástí kostí a tělesných tkání. Folát přijímaný před a během těhotenství může snížit riziko vrozených vad v mozku a páteři dítěte. Je také nutný k produkci červených krvinek a prevenci anémie. Lutein a zeaxanthin zase spolupracují na snížení rizika makulární degenerace a dalších očních onemocnění souvisejících s věkem, jež mohou vést ke slepotě.

Jako bonus rychlejší hojení ran

Betakaroten se v těle přeměňuje na vitamin A, živinu eliminující výskyt srdečních onemocnění a některých typů rakoviny. Je také důležitý pro zdraví očí a předchází šerosleposti. Co se týče vitaminu C, tak ten funguje jako antioxidant chránící tělesné tkáně před poškozením volnými radikály. Je o něm známo i to, že podporuje produkci kolagenu, proteinu potřebného pro hojení ran. Céčko samozřejmě stále bývá klíčovým prvkem při budování imunitního systému a obranyschopnosti organismu. Už jen to jako důvod ke konzumaci rukoly stačí.

Vlastní zásoby bývají žádané

Až přijde vhodný čas, povolejte osivo a na zahradě nebo balkoně zahajte výsev. Klíčení je obvykle velmi rychlé, trvá pouhých 24 hodin při 25 °C. Aby bylo možné získat nepřetržitý přísun jedlých listů, je moudré výsev provádět každých několik týdnů. Přidání rukoly do jídel a salátů je pak jednou z účinných strategií, jak zvýšit příjem živin a zlepšit celkovou kvalitu stravy. Hned vedle rukoly také vysaďte třeba i polníček nebo špenát. Listová zelenina obecně poskytuje fytonutrienty, které mohou v těle působit jako antioxidanty. A vlastní zásoby jsou vlastní zásoby.

Zdroje: fruitsandveggies.org, tropical.theferns.info





Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat