Prostreno.cz

Džusy v pitném režimu dětí

Dětem čistá, neochucená voda obvykle nechutná, často sahají spíš po komerčních a přislazovaných nápojích z reklam – v závislosti na tom, co jim rodiče dovolí. Jsou zlatým středem a řešením spíš ovocné džusy? A patří vůbec do pitného režimu těch nejmenších?

Jablečný, pomerančový či třeba melounový. Džusů je k dispozici hodně, ale co o nich říkají odborníci? Americká dietoložka Diane Welland tvrdí, že stoprocentní ovocný džus neobsahuje žádný přidaný cukr, pouze přírodní cukry získané z ovoce.

Tenhle nektar tělu dodává základní vitaminy a minerály, jako je vitamin C, folát, draslík a prospěšné rostlinné sloučeniny, kterým se říká polyfenoly. Jeden šálek stoprocentní ovocné šťávy pak odpovídá jednomu šálku ovoce. Rozhodně lepší než kokakolová voda!

Učíte své děti pít?

Ve skutečnosti dietologové džus považují za výživný nápoj, který mohou konzumovat dospělí a děti starší dvou let. Spolu s vodou a nízkotučným mlékem by měl být primární součástí pitného režimu dospělých a dětí. Studie navíc ukazují, že pitný režim postavený právě na ovocných a zeleninových šťávách může mít dlouhodobé výhody.

Konzumenti džusů se podle vědců stravují kvalitněji, jedí více celého ovoce, vykazují nižší příjem nasycených tuků, celkového tuku a přidaného cukru, tedy aspoň v porovnání s těmi, kdo džusy nepijí. Stoprocentní džus je cenově dostupný a vždy se dá naředit vodou, pokud někomu přijde sladký.

Tekuté ovoce do školy i na doma

Rodiče by se nikdy neměli cítit provinile, když svým dětem podají sklenici stoprocentního džusu. Pokud je jeho konzumace umírněná a dítě takového nápoje nevypije dva litry denně, jedná se o součást vyvážené stravy, která vyplňuje mezery v jídelníčku. V případě, že po ruce není čerstvé ovoce, šťáva jej může nahradit,“ dodává Diane Welland. A co když kupovaným džusům nevěříte a chcete si ovoce odšťavňovač sami? Tak i tohle je možnost.

Berte ale v potaz, že odšťavňování není o nic zdravější než konzumace celého ovoce a zeleniny. Ano, získaná tekutina obsahuje většinu vitaminů, minerálů a rostlinných chemikálií, celé ovoce a zelenina má však i zdravou vlákninu, která se obvykle při odšťavňování ztrácí. U kupovaných džusů vždy kontrolujte informace na obalu výrobku.

Zdroje: fruitsandveggies.org, mayoclinic.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat