Prostreno.cz

Řekněte ne pozdním nájezdům na ledničku

Někdy je čas proti vám. Přes den se nestíháte najíst a večer máte hlad. Tak proč své tělo nevyslyšet, když si žádá potravu, že? Jenže ona každá mince má dvě strany. Sami sobě řekněte jasné ne, pozdní nájezdy na ledničku jsou kontraproduktivní!

Jídlo je dobré si rozložit do 3–5 porcí denně, a to podle potřeby. Metabolismus je aktivní, pravidelný přísun živin zajišťuje stabilní hladinu cukru v krvi i energii na všechno, co je nutné během pracovního dne zvládnout. Jenže on člověk míní a život mění. Najednou je večer a vy zjišťujete, že jste se v předchozích hodinách najíst nestihli. A máte hlad. Co teď?

Počty, které fungují

Výživoví poradci doporučují sníst poslední jídlo dvě až tři hodiny před spaním. Tělo má ještě čas potraviny strávit a v noci nedochází k refluxu kyseliny. Mezi večeří a snídaní by pak měla být přestávka 11 až 12 hodin. To pomáhá optimálnímu fungování trávení.

Všude tma, jen lednice svítí

Jakmile jíte pozdě, přijaté kalorie se nestráví. V důsledku toho se v těle ukládají jako tuk, což vede k nárůstu hmotnosti. Často se objevují i jiné problémy, kupříkladu poruchy trávení, plynatost, nadýmání, bolesti břicha či pálení žáhy, za čímž stojí hlavně kořeněné a tučné dobroty. Všimnout si můžete i potíží se spánkem, neklidu a roztěkanosti.

Jídlo totiž urychluje uvolňování inzulinu, hormonu, který jídlo mění na palivo. Tento proces posouvá cirkadiánní rytmus nebo cyklus spánku a bdění vašeho těla. Jednoduše pak narušuje schopnost usnout. Pak je tu ještě další riziko. Jelikož se přijaté kalorie nespálí, jak již bylo uvedeno, přemění se na mastnou kyselinu, která zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice. Jedná se tedy o víc škody než užitku. Mezi večeří a spánkem by skutečně měla být časová rezerva.

Ideální načasování i složení talíře

K večeři si dopřejte něco lehké, třeba kuřecí steak s orestovanou zeleninou, vhodné jsou i krůtí a vepřové kotlety, jež obsahují vysoké množství tryptofanu, což je látka, kterou tělo metabolizuje na serotonin a melatonin. Obojí hraje roli při navození spánku.

Pakliže vás sužuje vlhčí hlad, v nouzi si po posledním jídle dne můžete dát svačinu nepřesahující 150 kalorií nebo méně. Zkuste i malý trik a vypijte sklenici teplého mléka, které vám může pomoci psychicky se uvolnit. Nikdy si do postele nelehejte hned po přijetí potravin a už vůbec tělo nezatěžujte cukrovinkami a alkoholem.

Zdroje: healthshots.com, verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat