Prostreno.cz

Intervalovým půstem se hubne bez jojo efektu

Principem přerušovaného půstu je střídání fází půstu a normálního stravování. Slibný způsob, jak zhubnout – pokud dodržujete pravidla správně.

Zhubnout a už nikdy nepřibrat je asi přáním každého, kdo má nějaké kilo navíc. Novým trendem v hubnutí je intervalový neboli přerušovaný půst. Recept je až neuvěřitelně jednoduchý – při střídání krátkých fází půstu s normálními fázemi stravování můžete zhubnout trvale a nespadnout do pasti jojo efektu. Protože pokud dáte tělu čas od času „přestávku“, metabolismus se zmírní a spalování tuků posílí – bez nežádoucích vedlejších účinků.

Proč je přerušovaný půst zdravý

Přerušovaný půst vychází ze základního principu, že příroda nezajišťuje stravu pravidelně. Naši předkové prakticky nikdy nenašli podmínky, na které jsme zvyklí dnes a které nás až příliš často dovedou k nadváze nebo nemocem. Pokud bylo stravy dost, jedli, aby se nakrmili do zásoby, ale když nic k jídlu nebylo, tělo čerpalo z rezerv. V tomto ohledu nám přerušovaný půst není vůbec cizí.

Přerušovaný půst je ideální způsob, jak oklamat metabolismus a zabránit tak obávanému jojo efektu. Protože období půstu je příliš krátké na to, aby ho tělo klasifikovalo jako „hladovění“. Pokud snížíte půst na několik hodin, můžete navíc zabránit i dalšímu nežádoucímu účinku mnoha diet – úbytku svalové hmoty.

Nejoblíbenější způsoby půstu

Při přerušovaném půstu existuje několik modelů, ze kterých si můžete vybrat.

Půst 5 : 2

Dva dny v týdnu je energetický příjem snížený na 500 až 600 kalorií, ale dalších pět dní jíte zase normálně. Výhodou je, že tento způsob půstu snadno zavedete do svého každodenního života.

Přerušovaný půst 16 : 8

Půst je založený na principu, že 8 hodin denně jíte normálně a dalších 16 hodin držíte půst. Dá se to poměrně snadno vyřešit pozdní snídaní nebo dřívější večeří.

Varianta 20 : 4 nebo 14 : 10

Princip půstu zůstává stejný, ale doba půstu se buď prodlužuje na 20 hodin denně, nebo zkracuje na 14 hodin denně.

Jeden den půstu v měsíci

V tomto případě jde o klasický půst po dobu 24 hodin, kdy pijete jen bylinné nebo ovocně neslazené čaje a vodu. Není to klasický způsob hubnutí, ale čas od času půst tělu uleví a zrychlí metabolismus. Ideální je tak pro všechny, kteří chtějí čas od času udělat něco pro sebe.

Terapeutický půst

Při takovém půstu se pevná strava vynechává po dobu několika dnů až maximálně dvou týdnů. Jakmile období půstu trvá déle než dva dny, začíná tělo čerpat z rezerv. Tato metoda má mnoho pozitivních účinků na zdraví, ale neodpovídá základní myšlence přerušovaného půstu.

Je důležité zvolit si takový princip, který bude nejlépe vyhovovat vašemu stylu života. Protože změna stravovacích návyků funguje pouze tehdy, pokud může dobře zapadnout do vašeho každodenního života.

Zdroj: life line,https://en.wikipedia.org/wiki/Intermittent_fasting, https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat