Prostreno.cz

Zdravé potraviny skrývající zdravotní rizika

Může se vám konzumace brambor, sladkých třešní nebo pestrobarevné rebarbory vymstít? Netušíte, jak moc! Proč se v jejich souvislosti zmiňuje otrava?

Jak se podle vás „chová“ zdravá potravina? Možná byste o ní řekli, že obsahuje vyšší podíl vitaminů a minerálů. Anebo že zabraňuje rozvoji nemocí a podporuje hubnutí. Buď jak buď, asi byste ji nedefinovali jako nebezpečného strůjce předčasného úmrtí. A přesto jím být opravdu může. Chcete pár ukázkových příkladů a důkazů? Tady jsou.

Šťavnaté třešně mají svá rizika

Třešně se řadí mezi peckoviny. Organismu nabízejí antioxidanty, které chrání buňky před poškozením, přičemž zmírňují záněty a tlumí bolesti. Rovněž se dávají do spojitosti s prevencí Alzheimerovy choroby a lepší pamětí. Všechna tato lákavá pozitiva však mizí ve chvíli, když spolu s nimi spolknete i pecky. Obsahují totiž chemickou látku zvanou amygdalin, kterou tělo přemění na toxickou sloučeninu kyanovodík. Ta narušuje transport kyslíku a poškozuje základní orgány, jako jsou plíce, mozek a srdce. Tak jistě, že rozsah rizika závisí na jejím přijímaném množství, odborníci se domnívají, že krajně ohrožující je konzumace sedmi až devíti třešňových jader. Mimochodem, podobný problém je i se švestkami, meruňkami a broskvemi.

Rebarbora je zeleninou mnoha tváří

Může nějaká zelenina prospívat a zároveň i škodit? Je to divné, ale ano. Jedním takovým exemplářem je třeba rebarbora. Vědecké studie poukazují na to, že detoxikuje a podporuje metabolismus, což z ní dělá skvělý prostředek na hubnutí. Také se z nich dozvídáme, že předchází zácpě a svalovým křečím. Jenže něco za něco. Její hodně kontroverzní složkou je kyselina šťavelová, která ve vyšší koncentraci dokáže zapříčinit ledvinové kameny, nebo dokonce selhání ledvin. Kdo by se divil, vždyť tato kyselina bývá součástí bělidel i přípravků proti rzi. To jste věděli?

I z brambory se může stát nepřítel

Při nevhodném skladování brambory klíčí a poněkud zelenají. Nijak vám to nevadí, protože si říkáte, že se tyto nehezké části dají jednoduše „okrájet“, takže na přípravu večeře ještě pořád zbyde dost materiálu? To by se vám nemuselo úplně vyplatit. Takto zbarvené a naklíčené brambory jsou vizitkou zvýšeného množství solaninu, který způsobuje zvracení, nevolnosti i otravu. V krajních případech prý dokonce i srdeční selhání!

Zdroje: bonappetit.com, healthline.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21229414/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat