Prostreno.cz

Paprika přidá do jídla chuť i dávku zdraví

Paprika může být červená, žlutá i oranžová. Je asi jedno, po které v obchodě sáhnete, všechny vám pokryjí denní doporučenou dávku vitaminu C. A ještě pomohou při prevenci rakoviny, srdečních chorob i šerosleposti.

Za málo peněz hodně muziky? I tak by se možná dala nazvat situace kolem papriky. Tato zelenina dodává připravovaným pokrmům nejen lahodnou chuť, ale i výraznou barvu a příjemné aroma. Odkud se vlastně vzala? Její původní domovinou je s největší pravděpodobností Střední Amerika. Velkou úctu k ní chovaly tamní indiánské kmeny, které věřily, že v sobě ukrývá sílu boha ohně. K nám do Evropy se paprika dostala zásluhou mořeplavce Kryštofa Kolumba. A je za co mu děkovat! Znáte všechny její benefity?

Všestranné léčivo v barevném kabátku

Bez ohledu na to, zda má zmíněná potravina červenou, žlutou, oranžovou nebo zelenou barvu, jediný zkonzumovaný kousek pokryje celou denní doporučenou dávku vitaminu C. Tento silný antioxidant se asi nejčastěji zmiňuje v souvislosti se silnou imunitou, ale funkcí má mnohem víc. Zvyšuje také odolnost vůči stresu, zajišťuje správné vstřebávání železa a podporuje fyzickou výkonnost. Zároveň chrání buňky před oxidačním stresem a snižuje únavu. Rovněž stimuluje produkci kolagenu, který je nesmírně důležitý pro cévy, kosti, chrupavky, dásně, zuby a samozřejmě i zdravou a kvalitní pokožku. Všechny tyto benefity vám paprika zprostředkuje! Nezní to skvěle? A to jsme se při vyjmenovávání pozitiv teprve rozehřáli…

Poklad dostupný pro každého

Obsažené karotenoidy a polyfenoly, které také patří do rodiny mocných antioxidantů, se postarají o prevenci četných chronických onemocnění, a to včetně obávané rakoviny, diabetu a srdečních chorob. Vyzdvihnout se musí i působení přítomných sloučenin luteinu a zeaxanthinu, jež omezují pravděpodobnost šerosleposti i šedého a zeleného zákalu. Podle závěrů jisté zahraniční studie paprika předchází i ztrátám paměti a povzbuzuje duševní zdraví. Je tedy hřích se jí vyhýbat, nemyslíte?

Zdroje: stylecraze.com, webmd.com, bbcgoodfood.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29922422/





Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat