Prostreno.cz

Potraviny ulevující od pálení žáhy

Těhotné ženy se mu nevyhnou, ovšem trápí i děti. Jak na pálení žáhy vyzrát? Jestli doma máte citron nebo banán, jste zachráněni!

Pálivá bolest a tlak na hrudní kosti se odborně nazývá pyróza. K té dochází při zpětném návratu žaludečních šťáv do jícnu. Šťávy v návaznosti na to dráždí sliznici jícnu a dochází tak k onomu nepříjemnému pocitu. Příčin je mnoho, na vině jsou třeba mastná a těžká jídla. Jak se pálení zbavit? Tyhle domácí prostředky fungují!

Jedlá soda

Ve sklence vody rozmíchejte lžičku jedlé sody a nápoj vypijte. Hydrogenuhličitan sodný díky zásaditému pH zkrotí překyselení žaludku a zneutralizuje ho.

Nízkotučné mléko nebo jogurt

Mléko může působit jako krátkodobý „nárazník“ nebo bariéra mezi žaludeční výstelkou a kyselinou, přičemž živý jogurt plný dobrých bakterií má stejný účinek. Zkrátka a dobře, hrnek mléka nebo pár lžiček jogurtu poskytuje kýženou úlevu.

Zázvor

Zázvor je alkalický (opak kyseliny) a zmírňuje nevolnost. Zkuste nastrouhat trochu čerstvého zázvoru do horké vody. Stačí malé množství, při vyšším příjmu by se stav naopak mohl zhoršit.

Citronová šťáva

Kyselina citronová v těle funguje zásaditě, tedy snižuje zakyselení organismu a neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Proto po jídle, pokud se objeví pálení žáhy, vypijte sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu. Ten můžete nahradit i jablečným octem.

Banány

Banány mají nízký obsah kyselin, takže nedráždí žaludek, dodávají vlákninu a stejně jako mléko a jogurty pokrývají žaludeční výstelku. Pomáhají snižovat podráždění. Na nic nečekejte, oloupejte jeden kus a šup s ním do úst.

A jak je to s prevencí?

V případě, že máte nadváhu, zhubněte, jezte libové maso a ryby, protože mají nižší obsah tuku, zároveň si dávejte pozor na velikost porcí. Jezte v menší míře, ale častěji, omezte tučná a smažená jídla, která jsou hůře stravitelná, svému trávení pomozte zvýšeným příjmem vody. A taky típněte poslední cigaretu. Kouření snižuje tlak svěrače v oblasti přechodu jícnu do žaludku, přispívá tak ke zpětnému toku kyselého žaludečního obsahu do jícnu. V případě, že pálení žáhy neustupuje, měli byste navštívit lékaře

Zdroje: livehealthily.com, medcline.com





Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat