Prostreno.cz

Jablečný ocet při artritidě neulevuje

Opravdu jablečný ocet zmírňuje příznaky revmatoidní artritidy? Žádná hitparáda to prý není. A jak je to s jeho podporou při hubnutí?

Jablečný ocet pravděpodobně vznikl dílem náhody. Legendy praví, že jistý dvořan v Babylonii narazil na podivně vyhlížející ovocnou šťávu, kterou někde kdosi zapomněl. Tekutina začala fermentovat, což vedlo k případnému objevu octa. Zní to jako zajímavý příběh, že? Ať už je pravdivý či nikoli, toto ochucovadlo zanechalo nesmazatelnou historickou stopu.

Válečná zbraň i zprostředkovatel lásky

K léčbě a hojení ran ho totiž využíval nejslavnější lékař starověku Hippokrates. Vojevůdce a stratég Hannibal z Kartága s ním zase údajně rozpouštěl balvany, které blokovaly cestu jeho armádě. Traduje se, že ocet jako rozpouštědlo používala i egyptská královna Kleopatra – dávala do něj své perly, čímž vznikl nápoj lásky učený pro Marca Antonia. I dnes je tento prostředek hodně vyhledávaný, a to zejména díky jeho všestrannosti.

Přísada ke kulinářskému kouzlení

Ocet získávaný z jablek je kyselý společník do každé domácnosti. Ochutí saláty, omáčky, marinády, maso i orientální pokrmy. Příznivci alternativní medicíny vychvalují i jeho benefity, mezi které patří regulace škodlivého cholesterolu, podpora hubnutí i náprava porouchaného trávení. Mnozí také věří, že tento elixír se uplatní i při revmatoidní artritidě. Co na to ale říká věda?

Zázrak? Ten se nekoná

Revmatoidní artritida je chronické autoimunitní onemocnění, které poškozuje klouby, přičemž způsobuje bolest a otoky. Jeho základní příčina tkví v porušeném imunitním systému, který následně reaguje proti tkáním vlastního těla a vyvolává v nich devastujíc chronický zánět. V současné době neexistuje žádný lék, který by tuto chorobu rychle vyléčil, nicméně zmírnit její příznaky skutečně lze.

Zatímco někteří lidé za účelem úlevy popíjejí jablečný ocet zředěný s vodou, americká nezisková organizace Arthritis Foundation zařadila tento nápoj na seznam největších potravinových artritických mýtů . Podle odborníků, kteří v ní působí, nejsou jeho protizánětlivé schopnosti natolik silné, aby to přineslo kýžený efekt. Je jeho konzumace tedy zbytečná? Pokud jde o artritidu, tak zřejmě ano. Ovšem pořád platí, že může přispět ke snížení hmotnosti, neboť má vliv na hladinu cukru v krvi. Alespoň tak to sdělují poznatky studie zveřejněné v magazínu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Tak alespoň něco…

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/, arthritis.org, jandonline.org/article/S2212-2672(15)00547-X/fulltext,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8243436/, https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/anti-inflammatory/10-arthritis-food-myths





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat