Prostreno.cz

Báječné zdroje rostlinných bílkovin

Bílkoviny regenerují tkáně, tvoří a obnovují buňky. Tedy nejen to. Strava bohatá na bílkoviny pomáhá organismu produkovat více hormonů navozujících pocit sytosti, což oceňují hlavně ti, kdo jsou v redukčním režimu. Kde je hledat, pokud se vyhýbáte živočišným produktům?

Jiná životní filozofie, úcta ke zvířatům, hubnutí. Je jedno, co vás vede k tomu, že jste přesedlali na rostlinný životní styl. Pokud hledáte víc bílkovin, příroda vám je bez podmínek poskytne. Co si nandat do nákupního košíku?

Cizrna

Cizrna obsahuje řadu živin, včetně bílkovin, které jsou nezbytné pro zdraví kostí, svalů a kůže. Na půl šálku přijde 7 gramů bílkovin a 4 gramy vlákniny. Cizrna je chutná sama o sobě, ale dá se zamíchat do humusu, upéct nebo přidat do salátu. Šálek cizrny také poskytne 69,7 mg cholinu, který pomáhá s funkcí mozku a nervového systému (1). (Cholin hraje roli v náladě, kontrole svalů, učení a paměti, stejně jako v metabolismu těla.)

Ořechy a semena

Ořechy a ořechová másla jsou fantastickým zdrojem rostlinných bílkovin. Jmenovitě třeba chia a lněná semínka poskytují asi 2 gramy bílkovin na polévkovou lžíci, zatímco ta konopná mají 3 gramy na porci. Oblíbená jsou i semínka dýňová. Posypejte jimi salát, ovesné vločky nebo těstoviny. Semínka obohatí i pesta a smoothies.

Hrách

Hrách je poměrně nenáročný na pěstování, vysadit si ho můžete i na balkoně. Díky tomu, že je bohatý na vlákninu a jeden z nejlepších rostlinných proteinů, patří k uspokojujícím složkám jídla a užitečným veganským zdrojům železa, které je potřebné pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku po těle. Hrách zároveň obsahuje škrob ve formě amylózy. Ta zpomaluje trávení a podle vědců prý může zlepšit rovnováhu krevního cukru (2). Hrachová polévka s mrkví patří ke klasice!

Sója

Sójový protein je jedním z nejkvalitnějších zdrojů rostlinných bílkovin. Sójové boby obsahují přibližně 33 % bílkovin, s výjimkou geneticky modifikované sóji, která může obsahovat až 45 % bílkovin. Zkuste třeba cuketový nákyp se sójou, sójové kostky na kari nebo smažené sójové kuličky.

Zdroje: (1) https://ods.od.nih.gov, (2) https://pubag.nal.usda.gov/catalog/7232685 mindbodygreen.com, medicalnewstoday.com, bbcgoodfood.com





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat