Prostreno.cz

Sezamová semínka zkrásní vlasy a podpoří plodnost

Je malé, vzhledem nenápadné, ale mocné! Sezamové semínko ve stravě s tělem dělá divy. Zlepšuje kvalitu vlasů a jíst by ho měli pánové, kteří mají problémy s reprodukcí!

Sezamové semínko je semeno rostliny sezam (Sesamum indicum). Rostlina je jednoletá bylina s květy podobnými náprstníku, které vytvářejí lusky obsahující jedlá sezamová semena. Když jsou semena zralá, lusky se s prasknutím otevřou. Jako koření a zdroj jedlého oleje se používají již více než 5 000 let. V sezamových semínkách jsou hojně zastoupeny bílkoviny, vitamin B1, vláknina, fosfor, železo, hořčík, vápník, mangan, měď a zinek. Tenhle koktejl živin zkrášluje a uzdravuje. Důkazy jsou více ne slibné!

Výhody sezamových semínek pro zdraví vlasů

Rostlinné polyfenoly nalezené v sezamových semínkách mohou pomoci zdraví vlasů (1). Vitaminy a minerály v sezamovém dělají dobře pokožce hlavy, pomáhají předcházet předčasnému šedivění vlasů a podporují jejich růst. Přítomné aminokyseliny a antioxidanty zase vrací lesk matným vlasům bez života.

Výhody sezamových semínek pro činnost srdce

Přírodní rostlinné lignany rozpustné v oleji, které se nacházejí v sezamových semínkách, mohou pomoci při léčbě hypertenze (2). Hořčík, jenž je v této pochutině také přítomen, je již dlouho uznáván jako vazodilatátor (látka, která snižuje krevní tlak).

Výhody sezamových semínek při zácpě

Sezamová semínka mají vyšší obsah vlákniny, která je nezbytná pro dobré trávení. Pomáhá při příznacích, jako je zácpa a průjem, zároveň chrání tlusté střevo a snižuje riziko gastrointestinálních poruch.

Výhody sezamových semínek při artritidě

Antiartritické, protizánětlivé a antioxidační účinky sezamových semínek a sezamového oleje má na svědomí sesamol, bioaktivní látka, jež zároveň tlumí bolest a ulevuje od nepohodlí (3).

Výhody sezamových semínek pro plodnost u mužů

Bylo prokázáno, že strava, která obsahuje sezamová semínka, u potkanů zlepšuje kvalitu spermií a zvyšuje plodnost. Totéž vědci očekávají i u mužů, kterým sezam může pomoci s reprodukcí. Tak připravte sezamové máslo nebo pastu!

Nežádoucí účinky

Obecně jsou sezamová semínka bezpečná a nemají žádné negativní účinky, jejich nadměrná konzumace ale podle všeho může snížit krevní tlak nebo způsobit nadýmání.

Zdroje: (1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16173333, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X16300965, (3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31780006/, (4) https://scialert.net/fulltext/?doi=ajbs.2019.204.209, pharmeasy.in, thespruceeats.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat