Prostreno.cz

Situace vhodné pro použití černé soli

Jistě jste si jí už v obchodě všimli. Himalájskou černou sůl, které se říká kala namak, ájurvéda moc dobře zná, ale co vy? Schválně, jestli uhodnete, co má společného se sportem!

Má vulkanický původ, pochází z Indie, Pákistánu, Bangladéše, Nepálu a dalších himálajských solných dolů. Černá sůl se často používá při vaření, zejména v asijské a indické kuchyni. Má štiplavou a pikantní chuť a sirnou vůni podobnou vejcím. Rozhodně nepatří mezi obyčejná dochucovadla. Obsahuje železo, draslík a chlorid draselný a tělu poskytuje určité benefity. Co se stane, když s ní začnete solit?

Prevence proti anémii

Jak již bylo řečeno, černá sůl poskytuje železo, které přispívá k tvorbě hemoglobinu v těle. Může tedy pomoci léčit příznaky anémie z nedostatku železa (1). Mezi příznaky anémie patří únava a nedostatek energie, ale také dušnost, výrazné bušení srdce a bledá kůže.

Účinné projímadlo

Zmínka o kala namak se datuje do roku 300 př. n. l. Velký ajurvédský praktik a světec Maharishi Charak rozsáhle psal o černé soli ve svých písmech, jako je Charaka Samhita, kde vysvětlil její léčivé vlastnosti, včetně role projímadla. Černá sůl podle něj zlepšuje trávení tím, že zvyšuje přirozenou produkci kyseliny v žaludku, stimuluje tvorbu žlučové šťávy v játrech, změkčuje tvrdou stolici a usnadňuje pohyb střev. (V tenkém střevě zvyšuje vstřebávání živin.) Trápí-li vás nadýmání nebo zácpa, je pro vás tou pravou. Jelikož však kala namak může ovlivnit krevní tlak, je dobré ho pravidelně kontrolovat. Nedoporučuje se více než 6 gramů soli denně.

Výhody černé soli pro diabetes

Inzulin je hormon vytvářený slinivkou břišní. Má na starosti kontrolu hladiny cukru v krvi. Když tělo člověka není schopno produkovat dostatek inzulinu, nebo se vůči němu stalo rezistentní, je mu diagnostikována cukrovka. Se snížením uvolňováním inzulinu v těle se pojí nízké hladiny sodíku (2). Pravidelná konzumace černé soli, která ho má dostatek, je tak přínosem, pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Úleva od svalových křečí 

Černá sůl nabízí i draslík, který je důležitý pro svalovou činnost (3). Draslík dokonce i napomáhá vstřebávání dalších minerálů. Mimochodem, namáčení nohou v teplé vodě s černou solí zmírňuje bolest a otoky a přirozeně hojí popraskanou kůži. Tahle informace se hodí nejen těm, kdo pravidelně chodí běhat. Tak co, dáte černé soli šanci?

Zdroje: (1) https://en.wikipedia.org/wiki/Iron-deficiency_anemia

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4184066/,

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1656509, nhs.uk, pharmeasy.in





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat