Prostreno.cz

Zcela jiná bazalka posvátná

Tulsi nebo Tulasi je bylinka známá po celém světě již několik tisíciletí a přezdívá se jí „elixír života“. Indové považují tuto bylinu za posvátnou! A proto ji zde uvidíte téměř v každém domě na zahradě, nebo alespoň v květináči.

Botanický název této bylinky zní Ocimum sanctum neboli „Holy Basil“ (bazalka posvátná). U nás známe spíše bazalku pravou (Ocimum basilicum), která je používaná především ke kulinářským účelům a svou chutí a vůní ozvláštní různé druhy pokrmů od slaných až po ty sladké. Bazalka posvátná má však zcela jinou chuť i účinky!

Jak bylinka Tulsi vlastně vypadá?

Keř Tulsi může dorůst výšky i více než metr. Má světle zelené vejčité listy, které obsahují cenný olej a jejich vůně připomíná mátu, hřebíček nebo citrón. Její vlastnosti se mění podle klimatu a složení půdy. Dobře prospívá na slunných a teplých místech, ovšem příliš prudké sluneční záření či vítr jí neprospívá. Rostliny Tulsi se sklízejí nejlépe v období květu, kdy obsahují nejvíce silic. Dobře usušená Tulsi má tmavě zelenou barvu.

Nálev a chuť byliny

Nálev z Tulsi je světle žlutý. Jeho vůně je mimořádně příjemná, bylinková, sladká a kořeněná. Podobná je také chuť. Připomíná hřebíček a skořici. Celkově působí nálev z Tulsi lahodně a svěže. Používá se po staletí jako lék proti kašli, nachlazení, zápalu plic, astmatu a onemocnění dýchacích cest (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/). Uvolňuje bolest hlavy, snižuje horečku, nervové napětí a úzkost, podporuje psychickou rovnováhu a posiluje imunitní systém.

Kromě čistého čaje Tulsi můžete vybírat také z různých kombinovaných směsí, podporujících duševní pohodu, očistu těla či relaxační pohodu, podle typu přidaných bylin. Tulsi se skvěle doplňuje například se zeleným Rooibosem, heřmánkem, levandulí, měsíčkem, hřebíčkem nebo dokonce i s kvítky růží apod (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/).

Energizující účinky bez kofeinu

Ačkoliv je Tulsi často používaná k doplnění energie, neobsahuje žádný kofein ani jiné stimulanty. Osvěžující účinky jsou zapříčiněny bohatým obsahem vitaminů a minerálů jako například: vitamin A, vitamin C, vápník, fosfor a železo.

Čaj, nebo kapsle

Pokud nejste nadšenými milovníky čaje, ale účinky bazalky posvátné vás zaujaly, můžete vyzkoušet její výtažek ve formě kapslí. Způsob užití a dávkování dodržujte podle doporučení prodejce. Pomůže vám vyrovnat duševní pohodu při příchodu jara, zesílit imunitu a podpořit celkovou vitalitu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249909/).

Zdroje: eccevita.cz, manutea.cz, everest-ayurveda.cz/blog/tulsi-posvatna-bylina-oddanost, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249909/





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat