Prostreno.cz

Trochu vědy o petrželi

Petržel je jednou z nejčastěji používaných kulinářských bylin. V závislosti na regionu se používá její kudrnatá nebo hladká varianta. Máme pro vás zajímavá fakta o původu, odrůdách a praktických kuchyňských tipech.

Populární kulinářská bylina původně pochází ze Středomoří. Zelené lesklé listy rostliny se sklízejí od května do října, kořen, který patří do klasické zeleninové polévky a chutí připomíná celer, má sezonu na podzim. Dvouletá rostlina potřebuje vlhkou a na živiny bohatou půdu a potřebuje čas a hodně tepla, aby vyklíčila. Kromě kořene petrželky přichází na trh jako hladká nebo kudrnatá varianta.´Hladká petržel, která je také označována jako italská, je aromatičtější a intenzivnější v chuti než kudrnatá odrůda, ale také citlivější a zvadne rychleji. Kudrnatá se používá hlavně ve středoevropské kuchyni.

Hvězda v kuchyni

Použijte řezanou a listovou petrželku co nejčerstvější, protože při zahřátí ztrácí svou vůni a krásnou zelenou barvu. Používá se jako přísada do polévek a omáček. Čerstvě natrhanou a zabalenou ve vlhkém hadříku ji můžete skladovat v chladničce několik dní nebo ji zmrazit. Sušení se nedoporučuje, protože to odpařuje vůně a chuť byliny (1).

Petržel je nejen plná chuti a lze ji výborně kombinovat s mnoha dalšími bylinkami, ale obsahuje také vitamíny A, B a C a minerály draslík, vápník a železo. Má účinek stimulující chuť k jídlu a aktivuje činnost jater. Obsažený esenciální olej apiol zvyšuje aktivitu ledvin a svalovou kontrakci střev, močového měchýře a dělohy, což je důvod, proč by těhotné ženy petržel konzumovat neměly (1).

Léčivá síla petrželky

Předtím, než petržel udělala kariéru v kuchyni, byla hlavně známá jako léčivá rostlina. Už Řekové oceňovali její močopudný účinek a uctívali ji jako posvátnou rostlinu. A tak své hrdiny ozdobili petrželovými věnci místo vavřínových věnců. Další věci přispěli k tomu, že se dlouho považovala za afrodiziakum (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813066/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat