Prostreno.cz

Tymián v kuchyni spotřebujte do posledního lístku

Aromatická bylinka, která má protizánětlivé, antimikrobiální a antioxidační vlastnosti? To je tymián! Lidé ho zbožňují už jen proto, že zlepšuje náladu. Připravíte si z něj čaj?  

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je bylina, která má původ ve starověkých společnostech v oblasti Středomoří. Dnes se pěstuje po celém světě, dodává chuť a vůni čajům i různým pokrmům, zároveň vyniká svým léčivým působením. Co všechno umí?  

Zmírňuje kašel 

Konzumace tymiánu může pomoci zmírnit kašel. Ne nadarmo se používá jako domácí lék na dýchací potíže a bronchitidu. Podle studií jeho účinky násobí listy břečťanu (1). 

Snižuje vysoký krevní tlak 

Tymián snižuje vysoký krevní tlak (2). Tymiánový čaj si můžete připravit z čerstvých snítek tymiánové bylinky, nebo se dá použít tymián sušený. Dalším způsobem, jak rostlinku využít, je tymiánová tinktura připravená louhováním lístků v alkoholu. Hodně toho ale vykoná i tymiánový esenciální olej zředěný nějakým nosným olejem, kupříkladu olivovým.  

Zlepšuje náladu 

Látka karvakrol v tymiánu prokazatelně snižuje úzkost a ovlivňuje náladu – pochopitelně pozitivně (3). Proto uvedenou bylinku přidávejte do jídel co možná nejčastěji. Než se dočkáte vytouženého jara či letní dovolené, pomůže vám přežít sychravé a náročné dny.  

Je užitečný při léčbě akné a ekzémů 

Tymián se studuje jako bylina, jež pomáhá při léčbě běžných kožních onemocnění, jako je akné a ekzém. Tymián je totiž známý pro své antibakteriální vlastnosti, které redukují nechtěné pupínky. Extrakt z květů a listů se používá k vymývání a čištění ran a zánětlivých procesů. 

Zmírňuje menstruační bolesti 

Tymián má potenciál zmírňovat menstruační bolesti u žen (4). Přidejte sušenou nebo čerstvou drogu například do kuřecího, hovězího či zeleninového vývaru. Nebo opečte zeleninu a promíchejte ji právě s tymiánem, olivovým olejem a česnekovým práškem. Vaše tělo to nesmírně ocení. Mimochodem, jedna čajová lžička čerstvé bylinky poskytuje 0,8 kalorie, 0 gramů bílkovin, 0 gramů tuku, 0,2 gramu sacharidů a 0,1 gramu vlákniny. Tymián je zdrojem živin, jako jsou vitaminy A, B a C a  minerály (draslík, hořčík, vápník nebo železo). 

Pokud máte známou alergii na rostliny z čeledi mátových, určitě se před konzumací nebo použitím tymiánu poraďte se svým lékařem nebo registrovaným dietologem. 

Zdroje: (1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17063641/ 

(2) https://www.sciencetimes.com/articles/22962/20190624/thyme-can-reduce-blood-pressure-and-lower-the-risk-of-heart-disease.htm 

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4936652/ 

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7585774/ 

emedihealth.com 





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat