Prostreno.cz

Bylinka na nervy i vysoký krevní tlak

Je nápadná svým vzhledem, konkrétně fialově zbarvenými okvětními lístky, její květy, listy a stonky nabízejí určité zdravotní bonusy. Mučenka se zkrátka nezdá! Proč ji milují hlavně ženy?

Mučenka pletní (Passiflora incarnata) je rychle rostoucí vytrvalá popínavá rostlina s velkými květy, která lahodí oku i tělu. Ve skutečnosti se blahodárně stará nejen o nervový systém, považuje se totiž za přítele všech žen! Čekali byste, že se uplatňuje v těchto situacích?

Antidepresivum a úleva při menopauze

Mučenka zlepšuje antidepresivní účinky třezalky tečkované (1), což je jeden z nejčastěji používaných rostlinných preparátů. Kombinace těchto dvou bylin zmírňuje příznaky deprese a zároveň i menopauzy, a to včetně hněvu, úzkosti, nespavosti a bolesti hlavy. Vědci podotýkají, že kdo mučenku, která má sedativní účinky, denně užívá (popřípadě s již zmiňovanou třezalkou) po dobu šesti týdnů, dočká se výrazného zlepšení svého zdravotního stavu.

Snížení krevního tlaku

Mučenka může pomoci zvládnout vysoký krevní tlak (2). Výzkumníci za hlavní pomocníky určili přítomné antokyanové antioxidační sloučeniny. Mučenka podle nich významně snižuje systolický krevní tlak, horní číslo poměru krevního tlaku, což znamená tlak v tepnách při srdeční kontrakci. Extrakt z mučenky také podle všeho zvyšuje hladinu antioxidačního enzymu a naopak krotí hladinu oxidovaných lipidů (jedná se o lipidy poškozené nahromaděnými toxiny a odpadními produkty).

Jak je to s vedlejšími účinky?

Mučenka se obecně považuje za bezpečnou a netoxickou. Nežádoucí účinky spojené s jejím příjmem jsou hlášeny vzácně, ale mohou zahrnovat nevolnost, zvracení, ospalost, zrychlený tep a duševní zpomalení. Při užívání mučenky se ujistěte, že neřídíte ani neobsluhujete těžké stroje, dokud nevíte, jak na vás působí. Obecně platí stejná rada jako u jakéhokoli přírodního doplňku (2).

Nejprve se poraďte se svým lékařem nebo jiným poskytovatelem lékařské péče, proberte s ním dávkování a vaše specifické zdravotní potřeby. Určitě mu řekněte o všech dalších lécích, které užíváte, i když jen příležitostně. Existuje poměrně obsáhlý seznam medikamentů, o nichž je známo, že mají možné interakce s mučenkou. Patří sem antihistaminika, benzodiazepiny, barbituráty a narkotika. Také buďte opatrní, pokud užíváte léky na ředění krve.

Zdroje: (1) researchgate.net/publication/49709498_Pharmacological_studies_in_an_herbal_drug_combination_of_St_John's_Wort_Hypericum_perforatum_and_passion_flower_Passiflora_incarnata_In_vitro_and_in_vivo_evidence_of_synergy_between_Hypericum_and_Pass,  (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6779082





Celkem 3 komentářů

Ševčík Jan
05.03.2022
Libuš
05.03.2022

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat