Prostreno.cz

Supepotravina pro super jídlo

Vzhledem k tomu, že jsou civilizační nemoci, jako je cukrovka, žaludeční vředy, obezita, alergie nebo problémy s krevním tlakem, na vzestupu, zvyšuje se poptávka po superpotravinách a zdravém stravování. Odborníci se shodují, že jáhly na talíř jednoznačně patří! Proč svědčí všem věkovým skupinám?

Jáhly. Co to vlastně je? Internetová encyklopedie je popisuje jako potravinářskou surovinu, která je vyráběna loupáním prosa. Díky tomu vznikají žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr, které se používají v řadě tradičních českých pokrmů – například k přípravě jáhelníku, jahelné kaše a jahelných škubánků. Někdo jáhly bere i jako náhražku krup při přípravě staročeského kuby, jehož základem jsou houby. Jejich multifunkčnost ale není jediným benefitem.

Jaké jsou výhody jáhel?

Studie publikovaná v časopise Frontiers in Nutrition poukázala na to, že pravidelná konzumace prosa může mít zásadní vliv na zlepšení stavu železa, hladiny hemoglobinu a prevenci proti anémii (1). Právě anémie z nedostatku železa je vážným celosvětovým problémem veřejného zdraví.

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) celosvětově 42 % těhotných žen, 30 % netěhotných žen (ve věku 15–50 let), 47 % předškolních dětí a 12,7 % mladých mužů okolo 15 let jsou anemičtí. Jáhly se tak obecně považují za „chytré jídlo“, které je přínosem pro všechny generace (2).

Zdraví do posledního zrníčka

Jáhly mají vysoký obsah živin, konkrétně bílkovin, vlákniny, minerálů, vitaminů a antioxidantů. V kombinaci s čočkou a zeleninou tvoří kompletní a snadno stravitelné jídlo. Vápník ve spojení s hořčíkem pomáhá při tvorbě silných kostí, vláknina se stará o pocit sytosti a napomáhá správnému vyprazdňování., antioxidanty zase udržují v kondici samotné srdce (1).

Pochoutka bez lepku

Jáhly jsou bez lepku, a proto jsou mimořádně prospěšné pro lidi s alergií na tento prvek. Zároveň mají nízký glykemický index, takže je oceňují všichni, kdo trpí cukrovku nebo čelí inzulínové rezistenci. (Jsou skvělou náhradou vysoce kalorických zrn, jako je pšenice a rýže.) Také bývají užitečné pro lidi, kteří bojují se syndromem polycystických vaječníků a obezitou. Dobrou zprávou je i to, že jáhly mají svoji celozrnnou verzi, a to včetně mouky (1). Ještě z nich nevaříte ani nepečete? Je nejvyšší čas začít!

Zdroje: (1) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.725529/full, (2) www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_1





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat