Prostreno.cz

Zajímavá kurkuma

Kurkuma se považuje za čisticí a energizující koření z ajurvédské kuchyně, která je u nás stále populárnější. Co jste o kurkumě nevěděli?

Kurkuma je příbuzná zázvoru a čerstvá vypadá docela podobně – s tím rozdílem, že kurkuma je mnohem žlutější – odtud její název. Koření můžete použít čerstvé, ale obvykle se používá mleté na prášek. V čerstvé formě je kurkuma k dispozici v obchodech se zdravou výživou a dobře zásobených supermarketech po celý rok. Kromě toho je kurkuma důležitou složkou směsi kari koření. Kurkuma získává svou intenzivní zlatavě žlutou barvu z barviva kurkumin – ve skutečnosti se kurkuma také používá k barvení textilií.

Kde roste kurkuma?

Rostlina kurkumy roste až do výšky jednoho metru a tvoří kořeny. Kořen, který patří k zázvorovému koření, pochází původně z jižní Asie a pěstuje se v tropech. Kurkuma se používá v kuchyni již více než 4 000 let. Aby čerstvý kořen neztratil svou vůni a typickou barvu, kurkumu byste měli skladovat na tmavém a suchém místě a rychle spotřebovat.

Jaká je kurkuma

Díky své čisticí síle hraje kurkuma zásadní roli v ajurvédském učení. Také v čínské medicíně se koření používá jako lék. Kurkuma se používá jako kosmetický elixír, stejně jako antioxidační a energizující koření, které také pomáhá při bolesti kloubů a ztuhlém těle. To je díky analgetickým a protizánětlivým účinkem žlutého koření. Kromě toho pomáhá při nadýmání po jídle s vysokým obsahem tuku, protože urychluje metabolismus.

Použití v medicíně

Říká se, že pomáhá s rakovinou, včetně rakoviny tlustého střeva, prostaty a prsu. Má také prokazatelně protizánětlivý účinek a jeho složky podporují zdraví kostí. Kurkumin zlepšuje i trávení tuků a pomáhá s Alzheimerovou chorobou. Skutečně zázračný kořen!

Se všemi výsledky výzkumu je důležité zacházet opatrně a o konzumaci kurkumy se poradit s lékařem. Mnoho účinků na zdraví také pochází z laboratoře a ne z reálného světa. Kromě toho je k dosažení účinků vždy nutné velké množství kurkumy. Tato množství mohou být stěží dodávána prostřednictvím stravy. Kromě toho tělo absorbuje kurkumin špatně.

Použití v kuchyni

Superpotravina dává jídlu intenzivní žlutou barvu a poskytuje zvláštní vůni s kořeněnou, mírně zemitě hořkou chutí. Zejména v indické kuchyni se koření používá v mnoha klasických pokrmech – například v kari, palačinkách nebo v zeleninových přílohách, jako jsou smažené lilky. Kurkuma také chutná dobře v nápojích – například smoothie nebo ajurvédský léčivý nápoj Golden Milk. A italské těstoviny nebo marocké pokrmy s kurkumou také získávají na rafinovanosti.

Zdroj: life line





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat